Η αξία του καλού προπονητή

Posted by jmthinkplus 15/06/2020 0 Comment(s)

Προπονητής είναι το άτομο το οποίο εφαρμόζει την επιστήμη της προπονητικής στην πράξη, προγραμματίζει την προπόνηση, δίνει οδηγίες, καθοδηγεί τους ασκούμενους στον αγωνιστικό, σχολικό ή μαζικό αθλητισμό.

Ο ρόλος του προπονητή είναι πολύ σοβαρός και κρύβει πολλές δυσκολίες, διότι έχει να κάνει με τον "παράγοντα" άνθρωπο, όπου τίποτα δεν είναι σταθερό και σίγουρο. Συνεπώς πρέπει να γνωρίζει καλά τις επιστήμες της Φυσικής Αγωγής. Στόχος λοιπόν του προπονητή μέσω ενός σχεδιασμού προπόνησης είναι να βελτιώσει την αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, κινητικότητα (ευκαμψία), συντονιστικές ικανότητες, τεχνική, τακτική, να καθοδηγεί και να ρυθμίζει την προπόνηση και τους αγώνες.

Η εικόνα του ιδανικού προπονητή έχει σχέση με ένα σταθερό άτομο, που σε κάποιο βαθμό κυριαρχεί στις αθλητικές περιστάσεις και στους αθλητές του. Είναι έξυπνος, ρεαλιστής, πρακτικός, σίγουρος και ασφαλής και ταυτόχρονα επινοητικός, διατεθειμένος να σπάει τις παραδόσεις, ικανός να παίρνει αποφάσεις, αυτάρκης και, τέλος, να στηρίζει τους αθλητές σε περιόδους κρίσης.

Ο καλός προπονητής πρέπει να :

Είναι και καλός ψυχολόγος

Η κατανόηση της προσωπικότητας κάθε αθλητή, η δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και η γνώση της ψυχοσύνθεσης των αθλητών, απαιτούν την άμεση χρήση και βοήθεια των ψυχολογικών δεξιοτήτων του προπονητή που θα τον οδηγήσει στην καλύτερη συνεργασία και στη βελτίωση της ατομικής και ομαδικής απόδοσης.

Είναι γνώστης του αθλήματος

Ο καλός προπονητής πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το άθλημα το οποίο προπονεί ώστε να διδάσκει στους αθλητές όλες τις τεχνικές του. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν διαισθητικά πως να κάνουν πράγματα. Είναι η δουλειά του προπονητή να τους δώσει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να φτάσουν στην επιτυχία.

Αφήνει πρωτοβουλίες στους αθλητές

Ο προπονητής οφείλει να βοηθά τον αθλητή να αυτονομηθεί, να νιώσει αυτοπεποίθηση και να μη φοβάται να πάρει ρίσκο όταν χρειαστεί.

Παραμένει ψύχραιμος

Ο καλός προπονητής δεν χάνει την ψυχραιμία του και δεν αφήνει το δικό του συναίσθημα να επηρεάσει την ομάδα. Διατηρεί θετική στάση ανεξαρτήτως της εξωτερικής κατάστασης.

Κατανοεί και διδάσκει ότι η νίκη δεν είναι το παν

Αναγνωρίζει την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας και δέχεται την νίκη και την ήττα ευγενώς.

Δομεί χαρακτήρα και διδάσκει εφόδια ζωής

Εκπαιδεύει για τα διαφορετικά μαθήματα που μπορούν να μάθουν μέσω του αθλητισμού. Δομεί κοινωνικές και ψυχολογικές δεξιότητες. Χτίζει προσωπικότητα και όχι μόνο έναν αθλητή.

Εμψυχώνει τους αθλητές

Ένας ακόμη ρόλος του «καλού προπονητή» είναι αυτός του εμψυχωτή. Ο προπονητής οφείλει να εμπνέει και να συνδέει την άσκηση του αθλητισμού με τις αξίες του ευ-αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, πρέπει ν’ αντιμετωπίζει κάθε παίκτη με διαφορετικό τρόπο, βάσει των ιδιαιτέρων προσόντων του ώστε να πετυχαίνει της μέγιστη απόδοση του.

Λειτουργεί ως συνεργάτης και όχι ως αυθεντία

Συζητά, θέτει στόχους μαζί με τους αθλητές δεν αποφασίζει και απλά διατάζει.

Προσφέρει και διατηρεί κίνητρα

Τονίζει τη σημασία του εσωτερικού κινήτρου της διασκέδασης και αγάπης για το άθλημα.

Σέβεται τον αθλητή

Δεν φωνάζει, δεν κρίνει, δεν υποτιμά τον αθλητή αλλά τον επιβραβεύει για την προσπάθεια, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα.

Η εταιρεία Atlas sportswear χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την κατασκευή αθλητικών ειδών και ενδυμασίας για την αγαπημένη σας προπόνηση είτε αυτή είναι το τρέξιμο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και ακόμα το βόλεϊ κι άλλα αθλήματα. Αρκετές ομάδες και προπονητές ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ και ποδοσφαίρου βρίσκουν στήριξη σχετικά με τον αθλητικό εξοπλισμό από την εταιρεία μας.