Το βόλεϊ γυμνάζει σώμα και μυαλό

Posted by jmthinkplus 11/09/2020 0 Comment(s)

​Η πετοσφαίριση είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες. Επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ (YMCA) του Χόουλιοκ, στην πολιτεία Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το βόλεϊ. Αρχικά ονόμασε το παιχνίδι "μιντονέτ". Το όνομα βόλεϊ δόθηκε λίγο αργότερα, έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης, μάλλον από τον Άλφρεντ Χάλστιντ.

Σκοπός

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το φιλέ και να ακουμπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου ή να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Για να πετύχει το σκοπό αυτό, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μπαλιές με οποιοδήποτε μέρος του χεριού. Το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές με τη μπάλα της ομάδας. Επιτρέπεται η επαφή και το παίξιμο της μπάλας με οποιοδήποτε μέλος του σώματος ακόμα και με το πόδι. 

Αυτό το αίσθημα, η λαχτάρα δηλαδή που δημιουργείται σε κάθε παίκτη για να σώσει την μπάλα ή να επιτεθεί με ένα θεαματικό άλμα για να χαρίσει πόντους στην ομάδα του, είναι αυτό που κάνει το βόλεϊ ένα άθλημα τόσο αγαπητό σε μικρούς και σε μεγάλους.

Όπως συμβαίνει με όλα τα ομαδικά αθλήματα έτσι και με το βόλεϊ, μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει κανείς να συνεργάζεται, να επικοινωνεί, να μοιράζεται, να σέβεται τον προπονητή, τους κανόνες, τους συμπαίκτες. Μαθαίνει να λειτουργεί με το εμείς και όχι με το εγώ.

Μία ομάδα με έξι διαφορετικά μυαλά έχει ένα κοινό στόχο. Να συνεργαστεί και να κρατήσει τη μπάλα στον αέρα παίρνοντας γρήγορες και εύστοχες αποφάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται το νοητικό επίπεδο των παικτών, καθώς καλούνται σε μικρό χρονικό διάστημα να λάβουν αποφάσεις και να σκεφτούν πως πρέπει να αντιδράσουν με τη θέα της μπάλας να έρχεται κατά πάνω τους.

Πέρα από την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται ο εγκέφαλος, σε άψογη εγρήγορση βρίσκονται και τα αντανακλαστικά των παικτών. Εξαιρετικά αποτελέσματα παρατηρούνται τόσο στον συντονισμό ματιών-χεριών, όσο και στην ισορροπία που τους χαρακτηρίζει.

Το βόλεϊ βοηθάει και στην εκγύμναση όλου του σώματος. Είναι μοναδικό στην αερόβια και στην αναερόβια γυμναστική, καθώς απαιτεί συνολική συμμετοχή του σώματος. Δυνατά χέρια για να χτυπήσουν τη μπάλα, γρήγορα πόδια για να τρέξουν και να κάνουν μια γρήγορη μετακίνηση ή ένα ψηλό άλμα και φυσικά δυνατός κορμός για τη σωστή στάση του σώματος.

Το βόλεϊ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα και ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές που έχετε όταν αναρωτιέστε με ποιο άθλημα να ασχοληθείτε εσείς ή το παιδί σας. Η ATLAS Spotswear βρίσκεται πάντα κοντά στον αθλητή του Volleyball προσφέροντας ποιοτικές επιλογές ένδυσης όπως κολλάν , μπλούζες, και αξεσουάρ όπως και μπάλες για την ολοκληρωμένη ενασχόλησή του με το άθλημα.