Σχολείο & Αθλητισμός

Posted by jmthinkplus 11/09/2020 0 Comment(s)

Οι καλοκαιρινές διακοπές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει και αρκετά παιδιά και γονείς προετοιμάζονται για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή επιστροφή τους στην καθημερινότητα! 

Τα σχολεία ξεκινούν και οι γονείς “τρέχουν”. Νέα δεδομένα, νέα πραγματικότητα, λίστες για ψώνια και φυσικά το δύσκολο εγχείρημα να οργανωθούν όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες, σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Για αρκετούς γονείς η προπόνηση, ο αγώνας, η ενασχόληση με τον αθλητισμό φαίνεται σαν να «τρώει» χρόνο από το καθημερινό διάβασμα, «αφήνοντάς πίσω» το παιδί από τις σχολικές του υποχρεώσεις.

Παρόλα αυτά, έρευνες ειδικών έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις μιας και η σωματική άσκηση βοηθάει παράλληλα και στην υγιή εγκεφαλική λειτουργία.

Με τον αθλητισμό ενισχύεται ο μεταβολισμός του εγκεφάλου και η μνήμη. Οι «κακές» ορμόνες απομακρύνονται γρηγορότερα και οι «καλές» ορμόνες (νευροδιαβιβαστές) απελευθερώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έτσι τα παιδιά μπορούν να  συγκεντρώνονται καλύτερα και να αποθηκεύουν ευκολότερα τις καινούργιες γνώσεις.

Ένας αθλητής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πιο συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις του, καθώς έχει μάθει μέσω του αθλητισμού να διαχειρίζεται τον χρόνο του. 

Η αυτοπεποίθηση που αποκτά το παιδί, μέσω του αθλητισμού μεταφέρεται και σε άλλους τομείς της σχολικής ζωής του. Μέσα στον αθλητισμό, τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τις επιτυχίες αλλά πολύ περισσότερο καλούνται να διαχειριστούν την απογοήτευση και την αποτυχία. Η σωστή διαχείριση της αποτυχίας τα θωρακίζει ψυχικά και τα κάνει πιο ανθεκτικά. Τους μαθαίνει να μην τα παρατάνε και να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Όσο πολλές κι ας είναι οι σχολικές υποχρεώσεις η ενασχόληση με κάποιο άθλημα επιτρέπει στο μυαλό του παιδιού, να ξεκουραστεί και να αφομοιώσει καλύτερα τη γνώση. 

Σχολείο και αθλητισμός «συνεργάζονται» για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου ενισχύοντας την:

  • πνευματική λειτουργικότητα,
  • ταχύτητα στις αποφάσεις και στις αντιδράσεις
  • δημιουργική σκέψη
  • υψηλή συγκέντρωση

Όπως φαίνεται, λοιπόν ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για τα παιδιά και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να εντάξουμε τους μικρούς μας φίλους από νωρίς σε αυτόν. Η ATLAS Sportswear είναι εδώ, ώστε με τον υψηλής ποιότητας ρουχισμό της να προσφέρει τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάθε παιδί και όχι μόνο, για να σημειώσει μεγάλες προσωπικές επιτυχίες σε οποιοδήποτε άθλημα (μπάσκετποδόσφαιροβόλεϊ, handball) και εάν επιλέξει!