Το μυστικό της αθλητικής επιτυχίας σου βρίσκεται στον εγκέφαλό σου

Posted by jmthinkplus 14/12/2018 0 Comment(s)

Οι πιο πρόσφατες μελέτες της αθλητικής επιστήμης καταδεικνύουν τις διαφορές στη νοητική απόδοση των ελίτ παικτών σε σχέση με τους υπόλοιπους, οι οποίες είναι τεράστιες. Αυτές οι διαφορές αφορούν την ανάγνωση στη ροή του παιχνιδιού, την πρόβλεψη των αντιπάλων και την πορεία της μπάλας και στο να ανταποκρίνεται γρήγορα υπό πίεση.

Με την ανακάλυψη της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου να επιτρέπει την ταχεία αύξηση της απόδοσης, με μακροχρόνια αποτελέσματα, πλέον τα προγράμματα προπόνησης προσαρμόζονται στις νέες τάσεις, οδηγώντας τους αθλητές που θα ασχοληθούν σοβαρά με αυτές στην επιτυχία.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς αυτά τα γνωστικά εργαλεία κατάρτισης μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον ψυχισμό ενός αθλητή.

Η προσοχή είναι το παν

Για να καταφέρεις να ξεχωρίσεις μέσα στο γήπεδο, η ευαισθητοποίηση της προσοχής είναι θεμελιώδης. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που δημιουργούνται είναι η διατήρηση της προσοχής και της εστίασης σε διαφορετικούς κινούμενους στόχους την ίδια χρονική στιγμή.

Σε αυτό ακριβώς το πεδίο συμπεριλαμβάνονται η αντίληψη των παικτών που κινούνται γύρω από τον αθλητή, τον εντοπισμό προτύπων κίνησης μέσα και έξω από το πεδίο όρασης, όπως επίσης και η πρόβλεψη της τροχιάς κίνησης των αθλητών μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Αντί η προπόνηση των αθλητών να εστιάζει στην ταχυδύναμη ως συνήθως, ιδανικά, είναι σημαντικό να ακονίσουν τις γνωστικές ικανότητες τους με έναν τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πιθανό σενάριο του παιχνιδιού, ειδικότερα υπό καθεστώς πίεσης.

Η προσοχή με βάση την κατάρτιση, ωφελεί τον σημαντικό τομέα της λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η ταχύτητα και η ποιότητα των επιλογών δράσης-αντίδρασης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευαισθητοποίηση και την ανάγνωση της σκηνής  που μέσα στο παιχνίδι είναι ρευστή.

Δώστε έμφαση στην ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου

Είναι σχετικά εύκολο να ακολουθήσει κάποιος τη δράση όταν υφίσταται μικρή κίνηση, όταν όμως η κίνηση επιταχύνει, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, οι απαιτήσεις στον εγκέφαλο αυξάνονται δραματικά. Τα περισσότερα αθλήματα  περιλαμβάνουν σκηνές με μεγάλη ταχύτητα και με ιδιαίτερα συστήματα κίνησης.

Ο ελίτ αθλητής, δεν χρειάζεται μόνο την επεξεργασία αλλά να το πράξει με απίστευτη ταχύτητα. Αυτός είναι ο λόγος που  πρέπει να ρυθμίσουμε τη νοητική εστίαση στο όριο ταχύτητας επεξεργασίας του κάθε αθλητή, αλλιώς θα είναι δύσκολο να κρατήσει την προσοχή του στην  εστίαση της δράσης, όταν το χρειάζεται περισσότερο.

Εξασκείστε την περιφερειακή όραση

Η όραση  κυριαρχεί στο  περίπου 80% του τεράστιου όγκου των αισθητηριακών πληροφοριών που παίρνουμε σε εγκεφαλικο επίπεδο  σε κάθε δευτερόλεπτο. Η γνώση πώς να χρησιμοποιήσουμε την όραση  είναι μια ικανότητα που χωρίζει το καλό από το άριστο σε ομαδικά αθλήματα.

Μια  κλασική διαφορά που διαπιστώθηκε μεταξύ ελίτ αθλητών και ερασιτεχνών, είναι ότι οι ερασιτέχνες όταν σαρώνουν οπτικά μια φάση αγώνα, δεν εστιάζουν σωστά (βλέπουν το σύνολο χωρίς τις επιμέρους λεπτομέρειες).

Γιατί είναι αυτό πρόβλημα; Προκαλεί θολή όραση μεταξύ των σημείων σάρωσης, οπότε αν τα μάτια σας είναι συνεχώς σε κίνηση από σημείο σε σημείο, τις περισσότερες φορές η σκηνή είναι θολή – θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή εγρήγορση.

Οι ελίτ αθλητές έχουν την τάση να σαρώνουν λιγότερο συχνά, εστιάζοντας μόνο στις σχετικές λεπτομέρειες. Αυτό τους επιτρέπει να επικεντρωθεί η  οπτική προσοχή τους  για να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Μια τεχνική που είναι γνωστή ως «Οπτικός Άξονας», είναι κάτι που θα σταθεροποιήσει το σημείο εστίασης σας, δίνοντας παράλληλα και προσοχή στη δράση στην περιφέρεια. Η προπόνηση αναγκάζει τον αθλητή να επεξεργάζεται πολύπλοκες πληροφορίες σε ένα ευρύ οπτικό πεδίο, ενώ κοιτάζει προς το κέντρο της σκηνής.

Συνοπτικά, η προπόνηση και αξιολόγηση γνωστικών λειτουργειών μπορούν να  γίνουν σημαντικά  εργαλεία για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών στο σύγχρονο αθλητισμό. Καθώς όμως στον αθλητισμό η επιτυχία εξαρτάται και από τα ρούχα που φοράμε, η ATLAS Sportswear είναι εδώ ώστε με τον υψηλής ποιότητας ρουχισμό της να προσφέρει τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να σημειώσετε μεγάλες προσωπικές αθλητικές επιτυχίες!

Ετικέτες: αθλητικά