Πώς και γιατί να κατευθύνετε τα παιδιά σας στον αθλητισμό

Posted by jmthinkplus 14/12/2018 0 Comment(s)

Ο αθλητισμός δεν περιλαμβάνει μονάχα την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο άθλημα. Ο αθλητισμός είναι πρωτίστως ζήτημα κινήτρων, ενδιαφέροντος και επιμονής, στοιχείων που είναι τόσο σημαντικά σε όλες τις πτυχές της μακροχρόνιας αθλητικής επιβίωσης, αλλά και μετέπειτα της συμμετοχής στη ζωή.

Καθώς όμως αυτά τα στοιχεία δεν είναι μετρήσιμα, μένουμε στην εκμάθηση δεξιοτήτων και τη διαρκή επανάληψη ασκήσεων. Αφού όμως οι άνθρωποι δε λειτουργούν σαν ρομπότ, πρέπει πρώτα να διδαχθούν σε καταστάσεις που θα συνδυάζουν το κίνητρο και το ενδιαφέρον. Αυτό, λοιπόν, είναι το βασικό πλεονέκτημα στον αθλητισμό.

Το βασικό στοιχείο είναι φυσικά η απόλαυση του αθλητισμού. Συνιστά το Α και το Ω οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης συμμετοχής, καθώς οι νέοι δεν πρόκειται να συνεχίσουν οικειοθελώς κάτι που δεν τους ικανοποιεί. Αφήστε τους να παίξουν με όρια και κανόνες, να χειριστούν το χρόνο και το χώρο τους, αλλά πρωτίστως να παίξουν!

Έπειτα, τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό θέλουν να δουν και να αισθανθούν ότι βελτιώνονται. Η προπόνηση δεν αποτελείται μόνο από παιχνίδια διασκέδασης σε βάρος της διδασκαλίας. Η βελτίωση συνιστά έναν από τους πρωταρχικούς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά περιγράφουν ως «διασκέδαση» την ενασχόληση με τον αθλητισμό. Μια ποιοτική, συναρπαστική αθλητική εμπειρία θα πρέπει να διδάσκει τεχνικές και τακτικές πτυχές του αθλήματος και να βοηθά τα παιδιά στην πορεία προς την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση. Ο συναγωνισμός και η επιθυμία είναι αλληλένδετα πλεονεκτήματα μόνο όταν γίνονται σωστά.

Ένα παιδί που προσπαθεί και παρατηρεί τον εαυτό του να βελτιώνεται, αυξάνει ταυτόχρονα και την εμπιστοσύνη προς τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτή η εμπιστοσύνη ενισχύεται ή «καταστρέφεται» από τους προπονητές, τους γονείς και τη δυναμική της ομάδας. Η δουλειά των προπονητών και των γονέων είναι πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουν πως οι αθλητές μεγαλώνουν με εμπιστοσύνη, όχι με φωνές συνεχούς διόρθωσης, αλλά βοηθώντας τους να αναζητούν την εξέλιξη, διδάσκοντάς τους να αγκαλιάσουν τη διαδικασία βελτίωσης. Οι νέοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό μπορούν να διδαχθούν από τα λάθη τους και να βοηθηθούν στο να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Φυσικά, οι κοινωνικές σχέσεις της ομάδας είναι ένας μοναδικός παράγοντας διασκέδασης για τα παιδιά στον αθλητισμό. Αυτό σημαίνει πως οι προπονητές πρέπει να δημιουργούν με θεμελιώδη και συνεχή τρόπο μια θετική αλληλεπιδραστική ομάδα, ακόμη και σε ατομικά αθλήματα. Ομάδες και σύλλογοι δίχως ευχαρίστηση, αποδοχή και σχέσεις μεταξύ των αθλητών είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μακροχρόνια παραμονή στον αθλητισμό.

Τέλος, κομβική σημασία έχει η εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου. Ακόμη και επαγγελματίες αθλητές παίρνουν χρόνο μακριά από ένα άθλημα ώστε να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους και να επικεντρώνουν εκ νέου τους στόχους τους. Ο ελεύθερος χρόνος επιτρέπει στους αθλητές να απολαμβάνουν άλλα ενδιαφέροντα και χόμπι. Εάν ένα παιδί επιλέγει να κάνει κάποιο άλλο άθλημα παράλληλα, τότε δε θα μειώσει την αγάπη του για το άθλημά του.

Εάν θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους σε ένα άθλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλάνο πορείας βασισμένο σε κάτι περισσότερο από μια στιγμή ευχαρίστησης. Τα παιδιά είναι ανθρώπινα όντα που δεν συμμορφώνονται τόσο εύκολα με έναν ενιαίο τρόπο που ταιριάζει σε όλους. Έχουν ανάγκη από ενδιαφέρον, κίνητρο και απόλαυση. Δώστε τους την απαραίτητη ώθηση κατευθύνοντάς τα προς τον αθλητισμό, εξασφαλίζοντάς τους τη μέγιστη ποιότητα με τη συνδρομή του αθλητικού ρουχισμού υψηλής ποιότητας από την ATLAS Sportswear!

Ετικέτες: αθλητισμός atlas