Γιατί να προτιμήσετε τον ομαδικό αθλητισμό

Posted by jmthinkplus 14/12/2018 0 Comment(s)

Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται για να υποστηρίξουν το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των νέων σε ένα ομαδικό άθλημα. Είτε μιλάμε για σχολικό περιβάλλον ή για κάποιον σύλλογο, το μόνο βέβαιο είναι πως τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με τον αθλητισμό είναι ατελείωτα.

Πέρα από τα προφανή οφέλη της ομαδικής άσκησης όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, ένας νέος θα ωφεληθεί και σε πολλούς και διαφορετικούς ακόμη τομείς. Η άθληση διδάσκει στα παιδιά μαθήματα ζωής, όπως είναι η επιμονή και η υπομονή και ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσω της σκληρής δουλειάς.

Επιπρόσθετα, τα ομαδικά αθλήματα αναπτύσσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης, την ίδια ώρα που αυξάνουν τη συγκέντρωση και διδάσκουν στα παιδιά πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Η συμμετοχή σε ένα ομαδικό άθλημα μειώνει κατακόρυφα τις πιθανότητες παχυσαρκίας, ένα φαινόμενο που έχει λάβει παγκοσμίως ανησυχητικές διαστάσεις. Έπειτα, η ενασχόληση με τον αθλητισμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς και παθήσεων των οστών. Εφόσον ο νέος συνεχίσει να αθλείται και κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή και αργότερα, τότε εμφανίζει σαφώς λιγότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε όλων των ειδών παραβατικές συμπεριφορές.

Πέρα από τα φυσικά οφέλη, έρευνες έχουν δείξει πως η συμμετοχή στην ομαδική άθληση βοηθά τους μαθητές και μετέπειτα στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Όσα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα είναι πιθανότερο να συμμετέχουν και να προσπαθούν πιο πολύ στο σχολείο. Αυτό ισχύει διότι μέσα από το ομαδικό άθλημα τα παιδιά μαθαίνουν πώς να είναι πειθαρχημένα και πώς να επικεντρώνουν την προσοχή τους, όπως επίσης και πώς να έχουν υπομονή όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Επίσης, τα παιδιά που ασχολούνται με τον ομαδικό αθλητισμό, μαθαίνουν συγκριτικά νωρίτερα το πώς να διατηρούν την ισορροπία ανάμεσα στο σχολείο, στον αθλητισμό και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ώστε να αποκτούν δεξιότητες οργάνωσης σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της μετέπειτα ζωής τους.

Συμμετέχοντας στον αθλητισμό, οικοδομείται η αυτοπεποίθηση ενός νέου και αποκτά καλύτερη εικόνα για τον εαυτό του. Η αίσθηση ικανοποίησης που νιώνουν οι αθλητές όταν μετά από μια ομαδική και σκληρή δουλειά βλέπουν να ανταμείβονται οι προσπάθειες τους, ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την αυτοπεποίθηση τους. Έπειτα, μαθαίνουν να έχουν θάρρος και να αποκτούν βαθύτερες αξίες που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να διδάξει.

Τα ομαδικά αθλήματα εκπαιδεύουν τον νέο για την αξία του να δουλεύει συνεργατικά. Μέσα, λοιπόν, από τα αθλήματα το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει νέους φίλους και να λάβει σημαντικά μαθήματα ζωής. Μαθαίνει να επικεντρώνεται στο σύνολο της ομάδας και όχι μόνο στον εαυτό του. Φροντίστε επομένως από νωρίς για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας και για τη μετέπειτα σταδιοδρομία του, εγγράφοντάς το σε ένα σύλλογο ομαδικού αθλήματος. Και για να έχει ό,τι χρειάζεται, εξασφαλίστε του αθλητικό ρουχισμό υψηλής ποιότητας και λειτουργικότητας από την ATLAS Sportswear και σίγουρα μετέπειτα θα σας ευχαριστεί!

Ετικέτες: αθλητισμός atlas