Το μπάσκετ στο γηπεδάκι της γειτονιάς

Posted by jmthinkplus 09/07/2020 0 Comment(s)

Η καρδιά του μπάσκετ “χτυπάει” σε κάθε γειτονιά. Εκεί που για να παίξει κανείς και για να διασκεδάσει χρειάζονται απλά πράγματα. Μια καλή παρέα, μια μπάλα μπάσκετ και το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει. Στο μυαλό όλων μας το μπάσκετ έχει μια συγκεκριμένη εικόνα, πορτοκαλί μπάλες που περνούν μέσα από σκισμένα δίχτυα ή από σιδερένια στεφάνια χωρίς καθόλου δίχτυα. Μπασκέτες σκουριασμένες και γήπεδα που με την πρώτη βροχή, γίνονται “λίμνες”. Και όμως ακόμα και σε αυτές τις λίμνες άνθρωποι όλων των ηλικιών χτυπώντας με μανία μια μπάλα πασχίζουν για τη νίκη. 

Το μπάσκετ στο γήπεδο της γειτονιάς έχει μια άλλη αίσθηση. Είναι το μέρος όπου όλοι θέλουν να κερδίσουν, η αδρεναλίνη «χτυπάει» κόκκινο και οι μάχες είναι πολύ δυνατές. Γειτονιά είναι το σπίτι σου και από εκεί ξεκινάει ο δρόμος για να φτάσεις στην κορυφή…

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι γειτονιές γέμισαν ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και «τ’ άλλα παιδιά» ήταν η αφορμή κι όλοι ήθελαν να τους μοιάσουν, να κάνουν ό,τι έκαναν κι εκείνοι. Κι έτσι τα τσιμέντα αντηχούσαν τον ήχο της μπάλας και όλοι έπαιζαν μέχρι που νύχτωνε και δεν έβλεπαν πια…

Την επόμενη δεκαετία, η άνθιση του μπάσκετ συνεχίστηκε και μαζί με αυτή, συνεχίστηκαν και οι δράσεις στις γειτονιές. Τα ανοιχτά γηπεδάκια γέμιζαν και με μεγαλύτερες ηλικίες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εκσυγχρονίστηκαν, με καινούριες μπασκέτες και κάποια από αυτά και με φωτισμό.

Τα τελευταία χρόνια όμως, το μπάσκετ στους ανοιχτούς χώρους, το street basketball, όπως το λένε οι Αμερικάνοι, έχει εγκαταλειφθεί. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε τον θαυμασμό απέναντι σε όλα αυτά τα επιτεύγματα, που κάποτε δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ο ελεύθερος χρόνος των γονέων είναι αρκετά περιορισμένος, ώστε ελάχιστοι μπορούν να είναι σπίτι μαζί με τα παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή των παιδιών σε μελετητήρια, φροντιστήρια, με συνέπεια να συρρικνώνει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

Η εταιρεία Atlas Sportswear στηρίζει έμπρακτα την αγάπη των παιδιών κάθε ηλικίας που ακόμα μαζεύονται στο ανοιχτό γήπεδο για ένα διπλό, ένα μονό, ένα «μπει-δε-μπει». Στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές παρέχοντας αθλητικό εξοπλισμό και αξεσουάρ για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο. Το μπάσκετ.