Λιούις Πιού: Κολύμβηση σε παγωμένα νερά

Posted by jmthinkplus 15/06/2020 0 Comment(s)

Λιούις Πιού: Κολύμβηση σε παγωμένα νερά

 

Η κολύμβηση αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης για το ανθρώπινο σώμα. H κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα, που μπορεί να γίνεται σε όλη την διάρκεια της ζωής μας και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, είναι πολλά και σημαντικά μιας και δουλεύουν όλοι οι μύες του σώματος.

Το κολύμπι είτε σε ζεστά είτε σε παγωμένα νερά, κρατά το σώμα σε φόρμα, βελτιώνει το μυϊκό σύστημα, τη στάση του σώματος, την αντοχή, την ευλυγισία αλλά και την καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Αν δεν αντέχετε το κρύο και το παγωμένο νερό, τότε η περίπτωση του Λιούις Πιου θα σας ανατριχιάσει. Ο παράτολμος Βρετανός επιχειρεί να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες κολυμπώντας στις πιο παγωμένες θάλασσες του κόσμου, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο εξοπλισμό κολύμβησης παρά μόνο, ένα σκουφάκι, τα γυαλάκια κολύμβησης του και το speedo μαγιό του.

Ο Λιούις Πιου γεννήθηκε στο Πλίμουθ, γενέτειρα πολλών μεγάλων εξερευνητών, σαν τον Σεφ Φράνσις Ντρέικ και δούλευε ως ναυτιλιακός δικηγόρος, όταν στα 34 αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή του στην προστασία του περιβάλλοντος. 

O Λιούις Πιου δεν είναι κάποιος τρελαμένος χειμερινός κολυμβητής που έπαθε κρίση μέσης ηλικίας και αποφάσισε να κάνει την πιο ριψοκίνδυνη βουτιά που μπορούσε να σκεφτεί. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν βετεράνο του είδους, που εδώ και 30 χρόνια ασχολείται με την κολύμβηση σε παγωμένα νερά για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.

Ο λόγος που κολυμπά στους ωκεανούς είναι για να τους προστατέψει.

Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει καλύψει μεγάλες αποστάσεις σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου και το 2007 έγινε και ο πρώτος που κολύμπησε στον Βόρειο Πόλο. Μάλιστα, δεν έκανε απλά μια γρήγορη βουτιά και έπειτα βγήκε, αλλά κολύμπησε για ένα χιλιόμετρο, για να δείξει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες λιώνει πολύ μεγάλο ποσοστό των πάγων.

Αφού κολύμπησε στο Βόρειο Πόλο, ο Λιούις Πιου είχε ορκιστεί να μην ξαναβουτήξει σε παγωμένα νερά. Όμως έμαθε για τη λίμνη Ίμτζα στα Ιμαλάια, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα από παγετώνες που έλιωσαν και για τη λίμνη Πουμόρι, σε υψόμετρο 5.300 μέτρων στο Έβερεστ. Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που επρόκειτο να του διδάξει μια νέα ριζική προσέγγιση στην κολύμβηση και μια νέα στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ο Πιου και η ομάδα του ταξίδεψαν στην Ανταρκτική, όπου οι επιστήμονες ανησυχούν για την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι. Εκεί, παρατήρησαν ότι στην επιφάνεια του παγετώνα είχαν σχηματιστεί πάνω από 65.000 λίμνες και έπειτα εντόπισαν ένα ποτάμι, το οποίο εξαφανιζόταν μέσα σε ένα μικρό τούνελ κάτω από τον πάγο. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Πιου αποφάσισε να εξερευνήσει το τούνελ, αντί απλώς να κολυμπήσει για 20 λεπτά στα ανοιχτά, όπως ήταν και το αρχικό σχέδιο. 

Τελικά, τα κατάφερε. Μπορεί να μην έβλεπε καλά, μπορεί το κεφάλι του να βρισκόταν υπερβολικά κοντά στους σταλακτίτες, μπορεί να διαλύθηκε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου όσο κολυμπούσε, αλλά τα κατάφερε. 

Τέτοιου είδους ιστορίες εμπνέουν την εταιρεία Atlas Sportswear για να συνεχίσει να στηρίζει τους αθλητές και τις ακαδημίες. Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που εργάζονται για την ανάδειξη του οράματός και των αξιών τους. Υποστηρίζουμε τα όνειρα και την προσπάθεια των νέων, που με ατελείωτες προπονήσεις προσπαθούν και αυτοί να γραφτεί το όνομά τους στην ιστορία του αθλητισμού.

Ετικέτες: κολύμβηση