Τρέξιμο στο βουνό

Posted by jmthinkplus 18/03/2020 0 Comment(s)

Το τρέξιμο στο βουνό, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην χώρα μας, παρά το ότι η Ελλάδα είναι γνωστή για τους ορεινούς της τόπους και για τα βουνά της. Αυτό πιθανόν συμβαίνει, γιατί στο ορεινό τρέξιμο, έχεις να κάνεις με κάτι άναρχο, με ένα έδαφος ανώμαλο, το οποίο έχει αλλού πέτρες, αλλού χώμα, αλλού λάσπες. Ο καιρός επηρεάζει το τερέν και όλα είναι μεταβαλλόμενα. Οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και ο χρόνος κυλάει διαφορετικά σε σχέση με το κλασικό τρόπο τρεξίματος που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Γενικότερα, υπάρχει πάντα η αίσθηση, του ότι δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα.

Όταν οι δρομείς καταφέρουν να εξοικειωθούν με τους λόφους και τα βουνά, όχι μόνο απολαμβάνουν περισσότερο το τρέξιμο εκεί, αλλά τους γεννιέται η επιθυμία να τεστάρουν τις αντοχές τους. Τα βουνά μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις αδυναμίες σας, σωματικές και ψυχολογικές, κατά την διαδικασία της προπόνησης. Όταν εντοπίσετε ένα ή περισσότερα αδύνατα σημεία, μπορείτε να εστιάσετε στον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να τον βελτιώσετε. Το ορεινό τρέξιμο είναι τρέξιμο περιπέτειας, βελτίωσης της αντοχής και δύναμης σας, σας ξεκουράζει με τις αλλαγές παραστάσεων και σας φέρνει σε επαφή με τη φύση.

Η σημαντικότερη δυσκολία σε σύγκριση με το τρέξιμο στην άσφαλτο, είναι ότι στο ορεινό τρέξιμο υπάρχουν μεγάλες ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις που εναλλάσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να το καθιστούν ιδιαίτερα απαιτητικό.

 

 

Ο δρομέας που θα ασχοληθεί με το ορεινό τρέξιμο, πρέπει να δώσει προσοχή στα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Καλή αερόβια ικανότητα. 
  2. Ισχυρές αρθρώσεις. 
  3. Πολύ ισχυρούς τετρακέφαλους, ισχία και γλουτιαίους μυς. 
  4. Καλά γυμνασμένους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.
  5. Καλά γυμνασμένα άνω άκρα τα οποία θα μπορούν να βοηθούν στην ισορροπία του σώμα σας αλλά και να του δώσουν ώθηση στις ανηφόρες, χωρίς αυτά να κουράζονται γρήγορα.

Κατάλληλος εξοπλισμός

Τέλος, ένα κομμάτι που κάθε δρομέας πρέπει να προσέξει και στο οποίο δεν χωράνε εκπτώσεις, είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός. Επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές στον καιρό, στο κομμάτι του ρουχισμού καλό θα ήταν καθένας να έχει μαζί του ό,τι μπορεί να χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση.

Θα πρέπει να έχει μαζί του:

  • Ένα αντιανεμικό/αδιάβροχο ή ένα ελαφρύ jacket, ανάλογα βέβαια και με την εποχή.
  • Ένα ή δυο t-shirt, ένα  κολάν και μια μακρυμάνικη μπλούζα. Τα ρούχα, θα πρέπει να προσφέρουν άνεση στην κίνηση καθώς και την αποτελεσματική απομάκρυνση του ιδρώτα. Επίσης θα πρέπει να διατηρούν της θερμοκρασίας του σώματος, τόσο στο ψυχρό όσο και στο ζεστό περιβάλλον.
  • Γκέτες που προσφέρουν extra προστασία και το σημαντικότερο, δεν επιτρέπουν σε πέτρες, λάσπη, χώματα ακόμα και χιόνι, να εισχωρούν στο εσωτερικό των παπουτσιών εμποδίζοντας την προσπάθειά του αθλούμενου.
  • Γάντια κι αυτό γιατί στο βουνό πολύ συχνά η χρήση των χεριών είναι επιβεβλημένη ενώ δε λείπουν και οι πτώσεις. Επιπλέον, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία στο βουνό μπορεί να είναι πολύ χαμηλή οπότε η χρήση τους είναι απαραίτητη.
  • Και επειδή, είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να έχει κανείς μαζί του, θεωρείται σχεδόν απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού σακιδίου για την πλάτη ή μιας ειδικής ζώνης με θήκες για τα πράγματα σας. Ο σάκος αυτός θα πρέπει να μην περιορίζει την κίνηση, να είναι άνετος και ελαφρύς και να περιέχει όλα τα απαραίτητα στο βουνό (νερό-υδροδοχείο, σνακ, χαρτί υγείας, φαρμακείο, ένα δεύτερο t-shirt, μπαταρίες, φακός κ.α.). 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ορεινό τρέξιμο είναι επίπονο και απαιτητικό σε όλα τα επίπεδα. Είναι, όμως, βέβαιο ότι αν το επιχειρήσει κανείς θα τον ανταμείψει σε όλους τους τομείς. Θα βελτιώσει την σωματική του κατάσταση, θα αυξήσει τις πνευματικές του αντοχές και θα του χαρίσει εμπειρίες και βιώματα που ελάχιστες άλλες δραστηριότητες μπορούν να του προσφέρουν. Η Atlas Sportswear, παρέχει τα κατάλληλα αξεσουάρ και την κατάλληλη αθλητική ένδυση για να επιχειρήσετε και εσείς το τρέξιμο στο βουνό και να ανταμειφθείτε από τα τόσα του οφέλη