Το αθλητικό πρότυπο

Posted by jmthinkplus 18/03/2020 0 Comment(s)

Οι νέοι άνθρωποι από πολύ νωρίς αντλούν επιρροές από το περιβάλλον τους στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν τη δική τους αυτόνομη προσωπικότητα. Οι επιρροές αυτές ενδέχεται να είναι είτε θετικές, όταν προέρχονται από πρόσωπα με ηθική ακεραιότητα και ουσιαστικές αρχές, είτε αρνητικές, όταν προέρχονται από άτομα χωρίς ηθική υπόσταση που αντιμετωπίζουν το υλικό κέρδος ως αυτοσκοπό και αποζητούν πρωτίστως την προσωπική τους ευχαρίστηση.

Η τάση των νέων να μιμούνται τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις των προσώπων του άμεσου περιβάλλοντός τους ή των προσώπων εκείνων που θαυμάζουν, δείχνει πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια για την έγκαιρη εμφάνιση θετικών προτύπων στην καθημερινότητα τους, προκειμένου οι επιρροές που θα λάβουν να έχουν τον επιζητούμενο θετικό αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους.

 

Θετικά πρότυπα για τους νέους, μπορεί να αποτελέσουν οι αθλητές, όλων των αθλημάτων, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, handball στο βαθμό που δίνεται έμφαση στην εργατικότητα και στην αφοσίωση που χρειάζεται προκειμένου κάθε αθλητής να πετύχει τους στόχους του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο χώρος του αθλητισμού χαρακτηρίζεται από την αυτοπειθαρχία, καθώς και από τους περιορισμούς που τίθενται στους αθλητές. 

Οι νέοι έχοντας ως πρότυπο τους αθλητές, αντιλαμβάνονται τη σημασία της εργατικότητας, της διάθεσης για συνεργασία και της συνέπειας για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων. Συνειδητοποιούν πως προκειμένου να επιτύχουν όσα επιθυμούν στη ζωή τους, οφείλουν να εργαστούν σκληρά και πως οι επιτυχίες προκύπτουν μετά από προσωπικό κόπο.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία αθλητών που μόνο θετικά μπορούν να επιδράσουν στη ζωή των νέων ανθρώπων είναι οι αθλητές με κάποια αναπηρία, οι οποίο παρά τις δυσκολίες τους, δεν το έβαλαν κάτω. Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι μόνο χαρά, διασκέδαση, και άσκηση, αλλά μια διαδικασία επίπονη και μακρόχρονη, που συμβάλλει στην αποκατάσταση, αλλά κυρίως στην ανεξαρτησία του ατόμου και την επανένταξη του στην κοινωνία. 

Ο υγιής αθλητισμός αποτελεί την καλύτερη επένδυση στην προσωπικότητα του παιδιού, του εφήβου, του ενήλικα και της κοινωνίας μας γενικότερα. Το σημαντικότερο είναι το παιδί να αγαπήσει τη γυμναστική. Η χαρά της συμμετοχής, η ευεξία που προσφέρει η άσκηση, η επικοινωνία με συνομηλίκους που έχουν τον ίδιο σκοπό καθώς και η παρότρυνση του προπονητή είναι στοιχεία που έτσι και αλλιώς συμβάλλουν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.

Σε μία εποχή που οι εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και κατά συνέπεια την υγεία και τη ψυχολογία μας ο αθλητισμός περισσότερο από ποτέ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεξόδους στα τόσα αδιέξοδα της κοινωνίας μας. Μέσω τον θετικών προτύπων που προσφέρει μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον χαρακτήρα των νέων ανθρώπων. Η Atlas Sportswear, αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια συλλόγων και ακαδημιών παρέχοντας αθλητικά ρούχα και εξοπλισμό υψηλής ποιότητας που ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς.