Γυναικείο βόλεϊ τι πρέπει να γνωρίζετε

Posted by jmthinkplus 18/03/2020 0 Comment(s)

Είναι γεγονός, ότι δυο φύλλα είχαν άνιση μεταχείριση σ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του ανθρώπου. Στο παρελθόν, οι γυναίκες, δεν συμμετείχαν στην πολιτική στην οικονομία, στις επιστήμες, στην τέχνη, στην λογοτεχνία και φυσικά δεν συμμετείχαν στον αθλητισμό.

Η πρόοδος των γυναικών στον τομέα αυτό, ήταν αργή, προχώρησε δειλά, σχεδόν παράλληλα με την κοινωνική της θέση και την συμμετοχή της στην οικονομική ζωή. Ο χώρος του αθλητισμού θεωρείτο τομέας δράσης των ανδρών. Η φυσική άσκηση εφευρέθηκε από άνδρες και απευθυνόταν σε άνδρες.

Δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό για τις γυναίκες, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπου θα είχαν σωματική επαφή με τους αντιπάλους ή θα ασκούσαν μεγάλη σωματική δύναμη. Τα αθλήματα που θεωρούνταν κατάλληλα ήταν αυτά που μπορούσαν να συνδυάσουν τις δεξιότητες και την χάρη.  

Ο γυναικείος αθλητισμός, άρχισε να αναπτύσσεται, από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες έγιναν πιο δραστήριες τόσο κοινωνικά όσο και σωματικά. 

Σταθμός στην εξέλιξη του γυναικείου αθλητισμού, ήταν το 1900 στο Παρίσι, όταν η Charlotte Cooper έγινε η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στο τένις.

Μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, δεν υπήρχε κάποια σημαντική πρόοδος. Τα τελευταία 30 χρόνια όμως, η εξέλιξη της κοινωνίας, άλλαξε τις αντιλήψεις σχετικά με γυναίκα και τον αθλητισμό. 

Η περίοδος από το 1976 έως το 1992 σηματοδότησε μια πρόοδο χωρίς προηγούμενο για το γυναικείο αθλητισμό. Η πρόοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ολυμπιακών αθλημάτων όπου συμμετέχουν γυναίκες.

Ένα από τα αθλήματα όπου η γυναίκα έκανε αισθητή την παρουσία της, ήταν το βόλεϊ. Το βόλεϊ, θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά αθλήματα στον κόσμο. Πατέρας του, θεωρείται ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων στην πόλη Χόλιοκ της Μασαχουσέτης. Αυτό που ήθελε να πετύχει ο Μόργκαν, ήταν να δημιουργήσει ένα άθλημα λιγότερο βάρβαρο από το μπάσκετ, κατάλληλο για επιχειρηματίες και για ανθρώπους κάποιας ηλικίας. Έτσι λοιπόν, πήρε στοιχεία από το τένις και το handball και δημιούργησε το “ Μίντονετ ”, όπως ονόμασε το νέο παιχνίδι, που αργότερα πήρε την ονομασία βόλεϊ- μπολ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ή πετοσφαίριση στα ελληνικά.

Το βόλεϊ έγινε γρήγορα πολύ γνωστό και το 1913 πέρασε τα σύνορα της Αμερικής, κατέκτησε την Άπω Ανατολή και έφτασε μέχρι την Ευρώπη. Το 1949 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) και την ίδια χρονιά έγινε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, ενώ τρία χρόνια αργότερα το αντίστοιχο των γυναικών. 

Στην Ελλάδα, το βόλεϊ-μπολ έγινε γνωστό το 1922 από τον γυμναστή του Πανελληνίου Αναστάσιο Λευκαδίτη. Ο σύλλογος των Ολυμπιονικών κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος στους άνδρες το 1936.

Το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα

 

 

Στις γυναίκες, η πρώτη Εθνική Ομάδα συγκροτήθηκε το 1966. Έδωσε δύο φιλικά παιγνίδια στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Τουρκία από την οποία έχασε και στα δύο με 3-0 σετ. Το 1991 τερμάτισε 8η στο Ευρωβόλεϊ της Ρώμης και το 2002 10η στο Παγκόσμιο της Γερμανίας, οι καλύτερες θέσεις που έχει πάρει στις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος. Σε συλλογικό επίπεδο, αναμφισβήτητη είναι η κυριαρχία του συλλόγου του Παναθηναϊκού.

 

 

 

 

 

Παρακολουθώντας κανείς, την πορεία του γυναικείου φύλου στον τομέα του αθλητισμού, καταλαβαίνει ότι πέρασε πολλές δυσκολίες μέχρι να καταφέρει τελικά να εδραιωθεί στον χώρο, αναγνωρισμένη πλήρως χωρίς προκαταλήψεις και  στερεότυπα.

Η εταιρεία Atlas Sportswear, στέκεται δίπλα στην προσπάθεια των γυναικών και παρέχει αθλητικό εξοπλισμό για όλα τα αθλήματα στα οποία συμμετέχουν και οι γυναίκες, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο. Γιατί η θέση της γυναίκας είναι ισότιμη σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στον αθλητισμό.

Ετικέτες: Γυναικείο βόλεϊ