Ομαδικά αθλήματα Πλεονεκτήματα

Posted by jmthinkplus 18/03/2020 0 Comment(s)

Σε μια εποχή όπου το παιχνίδι στις αλάνες χάνεται και δεν υπάρχει ο χρόνος, η ευκαιρία ή και η ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές, η άθληση είναι αυτή που παίρνει την θέση του.

Είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργειά τους, να απασχολήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και ταυτόχρονα να αποκτήσουν όλα τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός . Τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μέσω του παιχνιδιού. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ενστικτωδώς, Λίγο αργότερα γίνεται μέσω του αθλητισμού. Τα παιδιά είναι καλό να δοκιμάζουν διάφορα αθλήματα, ατομικά και ομαδικά(ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ) πριν επιλέξουν αυτό που τους αντιπροσωπεύει, αυτό που  τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Έτσι αποφεύγεται η πιθανότητα να το αφήσουν  γρήγορα,  επειδή βαρέθηκαν. Τα ομαδικά αθλήματα, αναπτύσσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στους νεαρούς αθλητές σε σχέση με τα ατομικά. Με έναν διασκεδαστικό και παράλληλα εποικοδομητικό  τρόπο, το παιδί μέσα από τα ομαδικά αθλήματα μαθαίνει πολύτιμες αξίες, για την μετέπειτα ζωή του.

Αυτοπεποίθηση

Η εγγραφή ενός παιδιού από μικρή ηλικία σε έναν αθλητικό σύλλογο και η ενασχόληση του, με ένα από τα ομαδικά αθλήματα, ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησής του. Το παιδί όταν είναι μέλος μιας ομάδας νιώθει σημαντικό. Του δίνεται η δυνατότητα, να γνωρίσει τον εαυτό του, τα δυνατά του σημεία, αλλά και να πάρει αποφάσεις σε  σημαντικές στιγμές. Έτσι, αποκτά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, αφού έχει το θάρρος της γνώμης του. Μάλιστα, οι έπαινοι, που συχνά μπορεί να λάβει από τον προπονητή του ή από κάποιο συμπαίκτη του, λειτουργούν υποστηρικτικά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του. Νιώθει όμορφα και σκέφτεται θετικά για τον εαυτό του. Έτσι, χτίζεται πάνω σε γερά θεμέλια, όλη η ζωή του.

Δημιουργία δυνατών σχέσεων- φιλία

 

omadika athlimata

 

Ένα ομαδικό άθλημα, βοηθάει το παιδί στην ομαλή κοινωνικοποίησή του. Έρχεται σε επαφή με καινούριους ανθρώπους, με τους οποίους αναπτύσσει,  φιλικούς δεσμούς αλλά και κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Τα κοινά ενδιαφέροντά τους, οι κοινοί στόχοι τους και οι προσδοκίες τους, έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία δεσμών που δύσκολα “σπάνε”. Μαθαίνουν την αξία της φιλίας, αλλά και να σέβονται τα ταλέντα και τις αδυναμίες των άλλων. Δεν γνωρίζουν σύνορα, εθνικότητες ή άλλες διακρίσεις. Επικρατεί το σύνθημα, “ Ένας για όλους και όλοι για έναν” Μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να αποδέχονται την διαφορετικότητα έτσι ώστε να λειτουργούν πάντα για το καλό της ομάδας.

Πειθαρχία -συνεργασία- σεβασμός

Όταν τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ένα ομαδικό άθλημα, περνούν αρκετό χρόνο με τους προπονητές και τους συμπαίκτες τους. Για να μπορέσει η ομάδα να λειτουργήσει ομαλά, απαραίτητη είναι η σωστή συνεργασία των μελών, η οποία πρέπει να  βασίζεται στον σεβασμό. Το παιδί μαθαίνει να εκτιμά και να σέβεται τις αποφάσεις τόσο του προπονητή του, όσο και  των συναθλητών του. Μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά, τοποθετώντας πρώτα το καλό της ομάδας και μετά το ατομικό του συμφέρον. Αντιλαμβάνεται την αξία της συνεργασίας προς όφελος της ομάδας. Το παιδί, αποκτά τόσο ομαδικές όσο και ηγετικές δεξιότητες, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που ορίζεται, από την ομάδα. Έτσι, από μικρή ηλικία αντιλαμβάνεται, ότι πρέπει να πειθαρχεί και να λειτουργεί με κανόνες, ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένα βήματα.

Επιμονή

Μέσα από τα ομαδικά αθλήματα τα παιδιά, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις έννοιες της ήττας, της αδικίας αλλά και της απογοήτευσης. Έννοιες, που συναντάμε  τόσο σε ένα παιχνίδι αλλά και στην ίδια τη ζωή. Καταλαβαίνουν, ότι δεν γίνεται πάντα να κερδίζουμε και ότι αυτό που μετράει δεν είναι η νίκη, αλλά η προσπάθεια κατάκτησης της. Μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν επιμονή και αντοχή για να μπορούν να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες, της ζωής και να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια. Σε κανέναν δεν αρέσει η ήττα, πόσο μάλλον, όταν έχει προσπαθήσει πολύ. Είναι πολύ σημαντικό μάθημα για τα παιδιά, να μάθουν να την διαχειρίζονται με αξιοπρέπεια και αυτό γίνεται μέσα από την καθοδήγηση του προπονητή αλλά και την συναναστροφή του με τους συμπαίκτες του.

Εργατικότητα

 

Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικούς συλλόγους και παίρνουν μέρος σε ομαδικά παιχνίδια, δουλεύουν πιο πολύ στο σχολείο, αλλά και στην ενήλικη ζωή τους, αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί από μικρή ηλικία μαθαίνουν να είναι πειθαρχημένα, να έχουν υπομονή ακόμα και όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Μαθαίνουν, ότι τίποτα δεν αποκτιέται χωρίς σκληρή δουλειά, γιατί αυτή είναι που θα σε φτάσει στην κορυφή. Παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα, διατηρούν μια ισορροπία ανάμεσα στον αθλητισμό, το σχολείο και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Έτσι, αναπτύσσουν τις οργανωτικές τους δεξιότητες, που τους βοηθούν σε πολλούς τομείς καθ ΄όλη την διάρκεια, της ζωής τους.

Κριτική σκέψη

Κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, το παιδί θα πρέπει να αντιμετωπίζει την κάθε “φάση” με διαφορετικό τρόπο, αφού κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να σκεφτεί την τακτική που θα ακολουθήσει, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου, τις οδηγίες του προπονητή του. Όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν στο μυαλό του και να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο, ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, αυξάνεται η ευφυΐα του, καθώς πρέπει να λειτουργεί συνδυαστικά, για την επιλογή της σωστής απόφασης.

Διαχείριση συναισθημάτων

Τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα στην ψυχολογία ενός παιδιού αλλά και στην οικογένεια του, η οποία πολλές φορές παρακολουθεί με αγωνία τα παιχνίδια του. Τα μπερδεμένα και γεμάτα οργή, συναισθήματα, είναι αρκετά συνηθισμένα για τους παίκτες των ομαδικών αθλημάτων, ιδιαίτερα, μετά από μια ήττα. Τα παιδιά λοιπόν, καταφέρνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να ξεπερνούν και να ελέγχουν το άγχος τους, για το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας.

Η προσφορά των ομαδικών αθλημάτων στην ζωή ενός παιδιού και όχι μόνο, είναι πολύ σημαντική. Η εταιρεία Atlas Sportswear υποστηρίζει ενεργά την προσπάθεια όλων των μικρών αθλητών, αλλά και των αθλητικών συλλόγων, των ερασιτεχνικών ομάδων, όλων των επιπέδων,  παρέχοντας αθλητικό εξοπλισμό, για όλα τα ομαδικά αθλήματα ( ποδόσφαιρο, μπάσκετ, handball, βόλεϊ ). Εμφανίσεις, μπάλες , τσάντες, προσφέρονται για όλα τα αθλήματα, για να συνεχίσουν οι αθλητές να κάνουν αυτό που αγαπούν.