Ποδοσφαιρική ευφυΐα

Posted by jmthinkplus 15/11/2019 0 Comment(s)

 

 

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η επιλογή και η αξιολόγηση των νέων ποδοσφαιριστών γίνεται με διάφορα κριτήρια αλλά κυρίως με ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και αυτό δεν είναι άλλο από την νοημοσύνη, την ποδοσφαιρική - αγωνιστική ευφυΐα. 

 

Οι ανιχνευτές ταλέντων σε όλο τον κόσμο βλέπουν και αξιολογούν καθημερινά πολλούς μικρούς ποδοσφαιριστές. Μικροί ποδοσφαιριστές με όνειρο να καταφέρουν να διακριθούν στο πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο, για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ένα αυθεντικό ταλέντο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ανιχνευτές νέων ταλέντων και τι σημαίνει ποδοσφαιρική και αγωνιστική ευφυΐα; 

 

Για το ποδόσφαιρο του μέλλοντος,  οι απαιτήσεις που πηγάζουν από την προπονητική και αγωνιστική διαδικασία είναι πολυδιάστατες και πολύπλευρες. 

Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ανάδειξη του ταλέντου ενός νέου ποδοσφαιριστή είναι σίγουρα η άρτια τεχνική και κυρίως υπό πίεση, η ικανότητα συντονισμού, η ευελιξία στην τακτική, η πιεστική άμυνα και η ταχύτητα. Στη λίστα αυτή προστίθεται η προσωπικότητα, μια σημαντική παράμετρος που αναδεικνύει την ικανότητα του ατόμου να ηγείται τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όσο και εκτός. 

 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να φανούν ανεπαρκή σε περίπτωση απουσίας της πιο σημαντικής ικανότητας. Οι εκπαιδευτές των μεγαλύτερων και διασημότερων σχολών ποδοσφαίρου παγκοσμίως επικεντρώνονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στον εγκέφαλο του ποδοσφαιριστή, στο στοιχείο αυτό που προσδίδει την ικανότητα να σκέφτονται άκρως ποδοσφαιρικά. 

 

“Ένας γρήγορος παίκτης, που δεν είναι έξυπνος, δεν χρησιμοποιεί σωστά την ταχύτητά του και έτσι αποτυγχάνει να διακριθεί. Αντίστοιχα, ένας παίκτης με καλή τεχνική κατάρτιση, που δεν έχει ευφυΐα, χρησιμοποιεί την τεχνική του σε λάθος χρόνο και όχι προς όφελος της ομάδας’’, αναφέρει ο Albert Vinas i Aliau στις συμβουλές του σχετικά με το έρωτημα, τι κάνει έναν ποδοσφαιριστή επιτυχημένο.  

Πράγματι, η ανθρώπινη ευφυΐα απασχολεί την ανθρωπότητα από την αρχή της ιστορίας της και ο διευθυντής της σχολής Smartfootball τονίζει: “Στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή οι έξυπνοι άνθρωποι ξεχωρίζουν. Έτσι οι έξυπνοι ποδοσφαιριστές προσαρμόζουν τις δεξιότητες τους και τις περισσότερες φορές έχουν επιτυχία’’.  

 

Οι νέοι ποδοσφαιριστές εκπαιδεύονται με μεγαλύτερη ταχύτητα στις μέρες μας σε σχέση με το παρελθόν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα κριτήρια ανάδειξης και επιτυχίας δεν περιορίζονται μόνο στην καλή τεχνική ή στην ταχύτητα, αλλά απαιτούν συνολική ποδοσφαιρική ευφυΐα. 

 

Η ATLAS Sportswear βρίσκεται στο πλευρό των νέων ποδοσφαιριστών και των ακαδημιών ποδοσφαίρου προσφέροντας σε ανταγωνιστικές τιμές ποδοσφαιρικές ενδυμασίες και αθλητικό εξοπλισμό τόσο για τους αθλητές όσο και για τις ομάδες.