5 λόγοι για να ξεκινήσουν τα παιδιά σας το μπάσκετ

Posted by jmthinkplus 18/06/2019 0 Comment(s)

Το μπάσκετ ή αλλιώς η καλαθοσφαίριση, είναι πολύ αγαπημένο στον κόσμο και  έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως εθνικό μας άθλημα. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποιο θα μπορούσε να είναι το καταλληλότερο άθλημα ώστε να ξεκινήσει το παιδί τους να αθλείται από νεαρή ηλικία. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να ξεκινήσετε την ενασχόληση με το μπάσκετ και κυρίως να προτρέψετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με αυτό το δημοφιλές άθλημα. Πρόκειται για ένα σπορ για όλες τι ηλικίες και όλα τα επίπεδα. Πάμε να δούμε τους 5 σημαντικότερους λόγους για να ξεκινήσουν τα παιδιά σας το μπάσκετ.

 

  1. Σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη

    Μια μακροχρόνια μελέτη που διενεργήθηκε στη Ρωσία με δίδυμα αδέρφια που ξεκίνησαν τον αθλητισμό στα έξι τους χρόνια, από τα οποία, τα μισά με μπάσκετ και τα άλλα μισά με ποδόσφαιρο στα δεκαεπτά τους χρόνια η ανάπτυξη τους ήταν τελείως διαφορετική. Τα παιδιά που ξεκίνησαν το μπάσκετ ήταν 12 με 16 πόντους ψηλότερα, με αρμονικό σώμα και υψηλότερο δείκτη IQ σε σύγκριση με τα αδέρφια τους. Το μπάσκετ βοηθά στη σωστή και αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών γυμνάζοντας ισομερώς το σώμα τους ενώ,  βελτιώνει παράλληλα την ταχύτητα, την ισορροπία και την ευλυγισία τους.


     
  2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

    Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα με το οποίο το παιδί και ο αθλητής ισχυροποιεί τον οργανισμό του μέσα από την τακτική προπόνηση η οποία βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την υγεία συνολικά. Ένας ισχυρός οργανισμός έχεις τις δυνάμεις να αντεπεξέρχεται με ευκολία στα συνήθη κρυολογήματα, ιώσεις κ.α. Ένας άλλος παράγοντας που επισημαίνεται είναι η μείωση του στρες, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και τη συνολική τους υγεία. Το μπάσκετ ασκείται κυρίως σε κλειστούς αθλητικούς χώρους, κάτι που δίνει την δυνατότητα στο παιδί να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης υπάρχουν λιγότεροι τραυματισμοί και αθλητικά ατυχήματα.


     
  3. Ανάπτυξη διανοητικών ικανοτήτων

    Το μπάσκετ είναι γνωστό ως το "παιχνίδι των δευτερολέπτων" καθώς ο αθλητής πρέπει να σκεφτεί και να πάρει τη σωστή απόφαση μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ πολλοί αγώνες κρίνονται πραγματικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Επομένως, η τριβή με το άθλημα αυτό βελτιώνει την ικανότητα άμεσης λογικής κρίσης του παιδιού ώστε να αποκτήσει στρατηγική σκέψη, γρήγορη αντίληψη και αυτοπεποίθηση. Πολλοί προπονητές αναφέρουν ότι το μπάσκετ είναι 60 % τεχνική και 40% μυαλό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα καλείται να πάρει γρήγορες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας σε ελάχιστο χρόνο ενώ παράλληλα κινείται με την ανάλογη ένταση στο χώρο.


     
  4. Ενίσχυση εμπιστοσύνης και ομαδικότητας

    Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να πειθαρχούν σε κοινώς αποδεκτούς κανόνες. Στα ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, τα παιδιά τείνουν να αναπτύσσουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ τους στο γήπεδο γεγονός που οδηγεί σε βαθύτερες φιλίες, ενώ η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο διαπαιδαγώγησης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ενασχόλησης με το μπάσκετ ειδικά στις ηλικίες των παιδιών, κυρίως διότι οι αρχές της ομαδικότητας και της εμπιστοσύνης διαμορφώνουν συνολικά τον χαρακτήρα του ατόμου πράγμα που τα ακολουθεί και στη μετέπειτα ζωή τους.


     
  5. Βελτίωση κινητικών δεξιοτήτων

    Μέσα από την ενασχόληση με το μπάσκετ ο αθλητής βελτιώνει τις
    λειτουργίες της αντίληψης, της αντίδρασης της ευκινησίας και της συγκέντρωσης,  κινητικές δεξιότητες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για κάθε άνθρωπο συνολικά. Παράλληλα αναπτύσσεται η ικανότητα του μυϊκού συντονισμού και της ισορροπίας του αθλούμενου, μέσω των τεχνικών δεξιοτήτων που καλείται κάποιος  να εκτελέσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, όπως lay up, αλλαγές κατεύθυνσης, σουτ κ.α.

 

Το μπάσκετ είναι ένα ιδανικό άθλημα για κάθε παιδί και η ενασχόληση από νεαρή ηλικία είναι επένδυση για το μέλλον και την συνολική υγεία των παιδιών ανεξάρτητα από την πορεία τους στο σχολείο και το πανεπιστήμιο μετέπειτα.

Είναι ένα άθλημα το οποίο η εταιρεία Atlas Sportswear υποστηρίζει ενεργά παρέχοντας αθλητικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου, όπως μπασκετική σετ εμφάνιση, σορτς, φανέλα αλλά και μπάλες σε συλλόγους και ομάδες όλων των επιπέδων.