“Βαριά φανέλα”

Posted by jmthinkplus 18/06/2019 0 Comment(s)

Πόσες φορές έχουμε διαβάσει και ακούσει αυτό τον ιδιότυπο όρο στη ζωή μας. Τι σημαίνει όμως ακριβώς η έννοια “βαριά φανέλα” ; Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος ότι έχει να κάνει με τις κατακτήσεις μιας ομάδας σε ένα ομαδικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Ένας μεγάλος αριθμός κατακτήσεων σε τρόπαια σίγουρα αποτελεί μια ασφαλή μονάδα μέτρησης αυτής της φανέλας αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

 

Αναφερόμενοι στα ομαδικά αθλήματα, προκύπτει ένα επιπλέον θέμα επιλογής. Θα πρέπει να διαλέξουμε με δίκαιους όρους ανάμεσα στα 2 πιο διάσημα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο από τη μια πλευρά και το μπάσκετ από την άλλη.

Πριν μερικούς μήνες διαβάζοντας συγκριτικά μιας έρευνας σχετικά με τα ποσά που επενδύονται στα διάφορα αθλήματα στον κόσμο, το ποδόσφαιρο παραμένει 1 με τεράστια κέρδη και θα περίμενε κανείς να δει το μπάσκετ να ακολουθεί. Εντούτοις, λόγω της τεράστιας αγοράς των Η.Π.Α. το μπέιζμπολ βρίσκεται πολύ κοντά και 3ο ακολουθεί το μπάσκετ.

Καταλήγουμε στο πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο, το ποδόσφαιρο. Η ιστορία του αγαπημένου αθλήματος πολλών ανθρώπων στη γη είναι γεμάτη συγκινήσεις και στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη όλων μας.

Πρόκειται για ένα άθλημα που ξεκίνησε από την Ευρώπη και ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Και το λέμε αυτό διότι έχουμε συναντήσει αρκετές αναφορές σχετικά με την ύπαρξη μιας μορφής ποδοσφαίρου στην ιστορία των αρχαίων χρόνων, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην Αίγυπτο κ.α.

 

Θα παραμείνουμε όμως στη Γηραιά Αλβιώνα, διότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει εφεύρει το ποδόσφαιρο και να το έχει αναγάγει στο πέρασμα του χρόνου σε ένα είδος σύγχρονης λαϊκής τέχνης. Στην Αγγλία λοιπόν, ιδρύεται ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος ποδοσφαίρου στον κόσμο . Ο πρώτος αναγνωρισμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος ιδρύθηκε το μακρινό 1857 από μια παρέα φίλων. Τα πιο όμορφα πράγματα στην ιστορία έχουν ξεκινήσει από μια παρέα. Στις 24 Οκτωβρίου 1857 πραγματοποιείται μια ιστορική συνάντηση και οι Ναθάνιελ Κρέσουικ και Ουίλιαμ Πρεστ καταγράφονται ως τα αρχικά  ιδρυτικά μέλη του πρώτου αναγνωρισμένου ποδοσφαιρικού συλλόγου στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τη Σεφιλντ. Η ομάδα του Γιορκσαϊρ  έμελλε να ορίσει και τους πρώτους κανόνες διεξαγωγής του αθλήματος, τις διαστάσεις του γηπέδου, το τέρμα, και τις ενδεκάδες, the «Sheffield Rules».

 

Έχουν περάσει 160 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου ποδοσφαιρικού συλλόγου στο ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία συνεχίζουν όμως να αντιμετωπίζουν το άθλημα με την ίδια αγάπη και αφοσίωση που το έκαναν και τους προηγούμενους αιώνες, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Φυσικά, πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Το άθλημα κατέκτησε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Σύγχρονοι ήρωες ντυμένοι με ανδρικές φανέλες ποδοσφαίρου και σορτσάκια αγωνίζονται κάθε Σάββατο και Κυριακή και εκπροσωπούν όλες τις κοινωνικές τάξεις και κυρίως την ογκώδη λαϊκή τάξη. Η ποδοσφαιρική φανέλα προσέφερε έξοδο από τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας όχι μόνο στην Αγγλία αλλά σε όλο τον κόσμο.

 

Κάθε χρόνο, στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, λαμβάνει χώρα μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, η γιορτή του τελικού της λίγκας των πρωταθλητών, ο τελικός του Champion League. Πρόκειται για τον σημαντικότερο θεσμό στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Συμμετέχουν 32 ομάδες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και ο μαραθώνιος μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή, ξεκινάει στις αρχές Ιουλίου με τους πρώτους προκριματικούς αγώνες.

Αντίστοιχα τα ίδια ισχύουν και για την μικρότερης δυναμικής και αίγλης διοργάνωση του Europa League. Πανόραμα ποδοσφαιρικών αγώνων και αμέτρητες ποδοσφαιρικές εμφανίσεις να παρελαύνουν κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις οθόνες και τους δέκτες μας.

Αναφέρουμε αυτές τις σημαντικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις για 2 λόγους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη βαριά ποδοσφαιρική φανέλα και ο δεύτερος έχει να κάνει με την καταγωγή αυτής τη φανέλας.

Στις αρχές της αγωνιστικής σεζόν 2018-2019, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι και στους τελικούς των διοργανώσεων αυτών θα έφταναν 4(!) ομάδες από την ίδια χώρα, 4 ποδοσφαιρικές ομάδες από το ίδιο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που έχει τη φήμη του καλύτερου στον κόσμο. Η Αγγλία λοιπόν, είναι η χώρα που διαθέτει τις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης για την σεζόν αυτή. Σημειώνουμε ότι, κανένας από αυτούς τους 4 συλλόγους δεν ήταν πρωταθλητής της προηγούμενης σεζόν στη χώρα.  Στον τελικό του Europa League που διοργανώθηκε στο Baku του Αζερμπαϊτζάν, τέθηκαν αντιμέτωπες οι ομάδες της Chelsea και της Arsenal. Δύο ποδοσφαιρικές ομάδες όχι μόνο από το ίδιο πρωτάθλημα αλλά και από την ίδια πόλη. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε νικητές την ομάδα της Τσέλσι με σκόρ 4-1.

Συνεχίζουμε την καταγραφή αυτή και να καταλήξουμε λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του αντίστοιχου τελικού για την μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να δώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έννοιας “βαριά ποδοσφαιρική φανέλα”.

Στο μακρύ δρόμο για τη Μαδρίτη, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας θα διοργανωθεί ο αντίστοιχος τελικός του Champions League, βρέθηκαν 32 ποδοσφαιρικές ομάδες. Ομάδες από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και φυσικά όπως αναφέραμε την Αγγλία. Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι με τεράστια ιστορία και τη δική τους βαριά φανέλα.

Όμως 2 ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης. Πρόκειται για την ομάδα “έκπληξη” του θεσμού, την Tottenham Hotspurs και την Liverpool.

 

Η Τότεναμ, άλλη μια ομάδα από το Λονδίνο, έκανε την έκπληξη στα προημιτελικά και κατάφερε να αποκλείσει από τη συνέχεια της διοργάνωσης την ομάδα της Manchester City. Είναι αυτές οι όμορφες ιστορίες που παραλληλίζονται με την ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ. Η μικρότερη ομάδα καταφέρνει να αποκλείσει μια μεγαλύτερη. Η ομάδα του Λονδίνου θα βρεθεί για πρώτη φορά στα τελικά της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης και αυτό αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα τεράστιο κατόρθωμα.

 

Από την άλλη, η Λίβερπουλ για τρίτη φορά στην ιστορία της καταφέρνει να βρίσκεται για δύο σερί σεζόν στον μεγάλο τελικό. Συνολικά για τους Reds, το προσωνύμιο αυτό προκύπτει λόγω της κόκκινης ποδοσφαιρικής εμφάνισης,  αυτή θα είναι η 21η παρουσία τους σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης της UEFA. Οι Reds έχουν κατακτήσει το τρόπαιο 5 φορές στην ιστορία τους και έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις μεγαλύτερες στιγμές του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η Liverpool έχει την πολυτέλεια να διαθέτει μια τεράστια ιστορία και ποδοσφαιρική φανέλα της είναι αναμφίβολα μια “βαριά φανέλα”.  Έχει καταφέρει να χτίσει έναν θρύλο μέσα από τις εμφανίσεις της, τόσο στη σύγχρονη εποχή όσο και στις περασμένες δεκαετίες. Μπορεί να μην έχει κατακτήσει το εθνικό πρωτάθλημα τα τελευταία 28 χρόνια, και παρόλα αυτά συνεχίζει και εμπνέει σεβασμό και ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο φόβο σε όλους τους αντιπάλους της.

 

Η έδρα της, το Άνφιλντ, είναι πραγματικό φόβητρο για τους αντιπάλους. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά στεκόμαστε στο μοναδικό δέσιμο που έχει με τους οπαδούς της. Ακόμα και στις ήττες, στέκονται στο πλευρό της ομάδας και τραγουδούν, “You Never Walk Alone” προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους φίλους και τρόμο στους αντιπάλους οπαδούς.

 

Ο θρύλος γύρω από το όνομά τους ενισχύεται και από τις συνολικές παρουσίες της ομάδας σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Στις 20 παρουσίες η Λίβερπουλ μετράει 11 νίκες και εννιά ήττες. Έχει κατακτήσει 11 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις στην Ευρώπη.

 

Για 20η φορά, απόλυτο ρεκόρ για οποιοδήποτε βρετανική ομάδα, η Λίβερπουλ φτάνει σε μία ημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου! Αν υπολογίσει κανείς πως πρωτοέπαιξε στην Ευρώπη το 1964, δηλαδή 52 χρόνια πίσω και σε αυτό το διάστημα μαζί με την τιμωρία του Χέιζελ για τις οποίες χρονιές δεν βγήκε στα ευρωπαϊκά κύπελλα, έχει αγωνιστεί σχεδόν 40 σεζον σε διεθνές επίπεδο αυτός ο αριθμός των 20 ημιτελικών μοιάζει εξωπραγματικός!

 

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο ατού της Λίβερπουλ στην Ευρώπη ήταν, είναι και θα είναι η βαριά φανέλα που κουβαλάει. Στα ευρωπαϊκά ματς οι Κόκκινοι, ακόμα και με την πλάτη στον τοίχο, κατάφερναν να αποδεικνύουν τη μαγική αύρα που τους ακολουθεί. Στον πρώτο ημιτελικό εναντίον της μεγάλης Barcelona, βρέθηκαν να χάνουν με 3-0. Στον επαναληπτικό αγώνα στο Anfield έπρεπε να κάνουν το ακατόρθωτο και να κερδίσουν με διαφορά μεγαλύτερη των 3 τερμάτων. Η Μπαρτσελόνα ένιωσε το ειδικό βάρος της φανέλας της Λίβερπουλ, όταν το Άνφιλντ έδειχνε να πνίγει με την ατμόσφαιρά τους πρωταθλητές Ισπανίας, χαρίζοντας στη Λίβερπουλ μια ανεπανάληπτη πρόκριση.

Μια ακόμα μαγική βραδιά για τους Κόκκινους, που τελικά κέρδισαν με σκορ 4 - 0 και προκρίθηκαν, δίνοντας το έναυσμα στους οπαδούς να ξεκινήσουν το γνωστό τραγούδι.

 

Στον τελικό θα βρεθεί η κόκκινη βαριά φανέλα της Liverpool κόντρα στην έκπληξη του θεσμού, Τότεναμ. Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ έχει το απαραίτητο know-how για τέτοιες αναμετρήσεις και απέναντι στην Τότεναμ, που δεδομένα δεν έχει μπόλικη εμπειρία από αυτό το επίπεδο, το πλεονέκτημα της Λίβερπουλ μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για να “ράψει” στη βαριά κόκκινη φανέλα της, ένα ακόμα, το έκτο ευρωπαϊκό αστέρι.

 

Αυτή είναι η βαριά ποδοσφαιρική φανέλα, η κόκκινη φανέλα της ομάδας από το Merseyside. Η Liverpool FC διαθέτει μια από τις πιο βαριές ποδοσφαιρικές φανέλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις κατακτήσεις αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Το αν θα τα καταφέρει τελικά, είναι κάτι που ίσως να μην έχει τόση σημασία. Η αξία της θα παραμείνει ψηλα.

 

Στην Atlas Sportswear θέλουμε να προσφέρουμε στις ακαδημίες και στους συλλόγους, που υποστηρίζουμε έμπρακτα, τη δυνατότητα να χτίσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους βαριά φανέλα. Είμαστε συνεχώς δίπλα στους ποδοσφαιριστές προσφέροντας αθλητικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου και την καλύτερη εξυπηρέτηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα θέλησης και καθημερινής προσπάθειας.