Πώς ένας αθλητής γίνεται επιτυχημένος

Posted by jmthinkplus 14/01/2019 0 Comment(s)

Φυσικά και το ταλέντο, όπως επίσης και τα σωματικά προσόντα είναι απαραίτητα για να οδηγήσουν κάποιον στην ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο άθλημα, από μόνα τους, όμως, δεν μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην επιτυχία. Ταλέντο δε σημαίνει ούτε αθλητική οξυδέρκεια, ούτε και κίνητρο, και από μόνο του δεν περιλαμβάνει όλα αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην επιτυχία.

Σε κάθε κλάδο, οι πιο πολλοί εργαζόμενοι μαθαίνουν γρήγορα νέες δεξιότητες, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός μάθησης πέφτει, ενώ στο τέλος, σταματούν εντελώς να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Υπάρχουν, όμως, λίγοι αθλητές, οι οποίοι και βελτιώνονται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου και εν τέλει, καθίστανται παγκοσμίου κλάσης.

Ένα αρχικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως κανείς δεν έγινε πραγματικά σπουδαίος αθλητής δίχως σκληρή δουλειά. Η φυσική ροπή προς ένα αντικείμενο δεν εξασφαλίζει επιτυχία, όποιο χώρο και αν μελετήσει κανείς.

Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι σε διάφορους τομείς, χρειάζονται δέκα περίπου χρόνια σκληρής δουλειάς ώστε να γίνουν παγκόσμιας κλάσης. Το φαινόμενο έχει αποδειχθεί επιστημονικά και αποκαλείται «Ο κανόνας των δέκα χρόνων».

Οι κορυφαίοι σε κάθε χώρο αφιερώνουν τις περισσότερες ώρες τους στην αποκαλούμενη «σκόπιμη προπόνηση», ενώ έχουν δίπλα τους έναν εξαιρετικό προπονητή και μέντορα. Αυτή είναι και η δραστηριότητα που στοχεύει στο να βελτιώσει την απόδοση, θέτει στόχους πάνω από αυτούς που το άτομο είναι ήδη ικανό να πετύχει και προϋποθέτει μεγάλο αριθμό επαναλήψεων.

Το να πάει ένας παίκτης στο γήπεδο και να σουτάρει 100 σουτ, δεν αποτελεί σκόπιμη προπόνηση, αλλά το να εκτελέσει 100 εύστοχα σουτ από συγκεκριμένες θέσεις, έχοντας 80% ευστοχία σε κάθε θέση, σημειώνοντας και κρατώντας ιστορικό για το αποτέλεσμα, συνειδητοποιώντας τα λάθη του σουτ, κάθε μέρα – αυτό είναι η σκόπιμη προπόνηση, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων ικανοτήτων και στην επέκταση των δεξιοτήτων πάνω σε άλλους τομείς, στους οποίους το άτομο δεν είναι εξίσου ικανό.

Ώστε να γίνει αυτό, απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και πνευματική προσπάθεια, κάτι που περιορίζει την ώρα που μπορεί κάποιος να επιδοθεί σε σκόπιμη προπόνηση σε μερικές ώρες την ημέρα. Η σκληρή δουλειά από μόνη της δεν εξασφαλίζει την επιτυχία και πρέπει να συνδυαστεί με «έξυπνη» δουλειά.

Το συμπέρασμα είναι πως οι μεγάλοι παίκτες δεν γεννιούνται, αλλά γίνονται με πολλή προσπάθεια. Χρειάζεται ισχυρή θέληση και υπομονή, θυσίες, επιμονή αλλά και αυτοκριτική. Η ATLAS Sportswear, λοιπόν, στηρίζει στην πράξη όσους πιστεύουν στον αθλητισμό και επιμένουν στην επίτευξη του στόχου τους, και για αυτό τους παρέχει αθλητικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας, «ντύνοντας» έτσι τα όνειρά τους.