Το ποδόσφαιρο στην καθημερινότητα

Posted by jmthinkplus 15/04/2019 0 Comment(s)

Είναι γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα παγκοσμίως, γύρω από το οποίο έχει δημιουργηθεί ένας πολιτισμός και μια κουλτούρα που μπορεί να καθορίζει ακόμα και τα πιο απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας.

Το ερώτημα πως το πιο αγαπητό άθλημα στον κόσμο και στην Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει ακόμα και το χαρακτήρα των νέων ανθρώπων, που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είτε επαγγελαμτικά είτε ερασιτεχνικά, έχει απσχολήσει αρκετά ινστιτούτα και ιδρύματα ερευνών σε όλο τον κόσμο. Σε αρκετές χώρες το ποδόσφαιρο βρίσκεται πολύ βαθιά ριζωμένο στην καθημερινότητα και τη γενική κουρλτούρα των ανθρώπων και πολλές από τις κοινωνικές εκδηλώσεις περιστρέφονται γύρω από το άθλημα αυτό.

Από την αρχή της εμφάνισης του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, δεν άργησε να βρίσκει έρισμα κυρίως στα εργατικά στρώματα διότι αποτελούσε ένα ευπρόσιτο μέσο διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. Στη συνέχεια πέρασε σταδιακά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και ειδικά σε κάποιες χώρες αποτελούσε μοναδική διέξοδο αθλητικής ενασχόλησης και ατελείωτων συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα. Η εύκολη πρόσβαση στο θέμα του αθλήματος δημιούργησε νέους κοινωνικούς ιστούς συντελώντας έτσι στη διαμόρφωση της κοινωνικής εξόδου στην καθημερινότητα.

Στις μέρες μας το ποδόσφαιρο συνεχίζει να αποτελεί ένα βασικό κριτήριο διαμόρφωσης της καθημερινότητάς μας, γύρω από το οποίο αποφασίζουμε και επιλέγουμε πολλά πράγματα ανάλογα με το επίπεδο ενδιαφέροντος. Η περιοδικότητα των ποδοσφαιρικών αγώνων οργανώνει τον χρόνο, τις εξόδους και τις παρέες, βλέπουμε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, πάμε στο γήπεδο με φίλους ή εκδρομή για να δούμε την ομάδα μας εκτός έδρας, στη διπλανή πόλη, στο εξωτερικό. Συμμετέχουμε ενεργά ασκούμενοι οι ίδιοι σε γήπεδα όπως 5Χ5, αγοράζουμε τις αντίστοιχες αθλητικές εμφανίσεις, όπως φανέλες και σορτς. Ακόμη και όταν οι φίλαθλοι, λόγω των επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων αποστασιοποιηθούν από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, το παρελθόν, ως μνήμη, σημαδεύει διαδρομές, εκλύει ευχάριστα συναισθήματα και λειτουργεί ως σπίθα για μια νέα αρχή.

Σε επίπεδο ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ως σωματική άσκηση τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πρόκειται για μια αερόβια αναερόβια άσκηση που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, εκτονώνει το άγχος δημιουργώντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την καλή ψυχική και πνευματική υγεία.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι, το ποδόσφαιρο βρίκσεται στην κορυφή προτίμησης πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αποτελεί βασικό στοιχείο διαμόρφωσης της καθημερινότητας σε κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο.