Η διαφορά του αθλητισμού από τον πρωταθλητισμό

Posted by jmthinkplus 14/12/2018 0 Comment(s)

Αθλητισμός ή πρωταθλητισμός; Τι είναι προτιμότερο; Μια κανονική προπόνηση για τη χαρά που δίνει η ενασχόληση με τον αθλητισμό ή η εντατική και σκληρή προπόνηση με απώτερο σκοπό την πρωτιά;

Όλοι οι γονείς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα. Φυσικά, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε εσείς είναι να παρακολουθήσετε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και να το στρέψετε σε ένα άθλημα που βρίσκει αυτό ενδιαφέρον, ακόμη και αν δεν είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Σε νεαρή ηλικία, το παιδί κάνει την πρώτη του γνωριμία με τον αθλητισμό, μυείται στη μαγεία του και μαθαίνει τι του αρέσει και τι όχι. Σημασία δεν έχει το σκορ, όσο το να αγαπήσει τον αθλητισμό και να καταλάβει από μόνο του το λόγο για τον οποίο όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι αθλητές αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στον αθλητισμό.

Μέσα από τον αθλητισμό, το παιδί κάνει φίλους, μαθαίνει να πειθαρχεί και ταυτόχρονα ωφελεί την υγεία του, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Αποκτά, έτσι, πολύ σημαντικές δεξιότητες, θέτοντας τις βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το αν θα ασχοληθεί στο μέλλον πιο σοβαρά με τον αθλητισμό, είναι δικό του θέμα.

Το θέμα της πίεσης είναι βέβαια κομβικό για να αγαπήσει το παιδί τον αθλητισμό και για να μην τα παρατήσει. Για αυτό το λόγο, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας γονέας είναι να μη βάλει το παιδί από νωρίς στο κυνήγι της πρωτιάς.

Φέρτε απλά στο μυαλό σας ένα συνηθισμένο καθημερινό παράδειγμα, όταν το παιδί έρχεται στο σπίτι μετά από ένα δύσκολο αγώνα ή μια κουραστική προπόνηση. Τα πρώτο πράγμα που θα ρωτάτε είναι αυτομάτως αν νίκησε. Ρωτώντας το, λοιπόν, αν νίκησε, του περνάτε με έμμεσο τρόπο το μήνυμα πως αυτό που μετράει είναι η νίκη και όχι η προσπάθεια. Το παιδί επειδή θέλει να σας ευχαριστήσει, θα προσπαθεί διαρκώς να νικάει και όταν δε συμβαίνει αυτό, τότε απογοητεύεται και μπορεί να σταματήσει τελείως το άθλημα, παρά να αποδεχτεί την ήττα. Έτσι, μια πιθανή «καριέρα» του στον αθλητισμό πηγαίνει χαμένη.

Η αγάπη για τον αθλητισμό είναι τελείως αντίθετη έννοια από αυτή του πρωταθλητισμού. Δείξτε στο παιδί με τον τρόπο σας ότι θα το αγαπάτε είτε νικήσει, είτε όχι, είτε επιλέξει μετά την εφηβεία το δύσκολο δρόμο του πρωταθλητισμού, είτε όχι. Φροντίστε να του δώσετε του τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να αγαπήσει ουσιαστικά τον αθλητισμό. Δώστε του την κατάλληλη συναισθηματική υποστήριξη, αφού για την υλική υποστήριξη υπάρχει ο αθλητικός ρουχισμός από την ATLAS Sportswear, με τη χαρακτηριστική ποιότητα που θα κάνει το παιδί σας να απολαύσει τον αθλητισμό και να… πετάξει!

Ετικέτες: αθλητισμός