Το Handball και τα θετικά της ενασχόλησης από μικρή ηλικία

Posted by jmthinkplus 28/02/2019 0 Comment(s)

Posa_pragmata_gnorizoume_gia_to_handball-min

Το Handball η αλλιώς χειροσφαίριση είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα στο αθλητικό στερέωμα και το συναντάμε αρκετά χρόνια νωρίτερα απ’ ότι πιστεύεται από το ευρύ κοινό. Έχει τις ρίζες του ακόμα στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο μέσα από ευρήματα που έχουν μελετηθεί.

Στον σύγχρονο κόσμο έγινε γνωστό κυρίως στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα συστήθηκε ως ομαδικό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Η αρχική μορφή περιελάμβανε 11 παίχτες εναντίον 11 και παιζόταν σε ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου, για να επιστρέψει αρκετά χρόνια αργότερα στην ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972 με τη σύγχρονη μορφή του, με 7 παίχτες και διεξαγωγή σε κλειστό γήπεδο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη επίσημη εκδήλωση του αθλήματος με τη συμμετοχή τότε τεσσάρων ομάδων. Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έλαβε χώρα εκδήλωση του αθλήματος στη χώρα μας. Διδάχθηκε στην Ελλάδα από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Ευάγγελο Καλαφρέντζο στο γήπεδο του Πανελληνίου Γ.Σ. το 1922, ο οποίος μετέφρασε τότε και τους πρώτους κανονισμούς του χάντμπολ.

Πρόκειται για ένα ολυμπιακό άθλημα με αρκετές απαιτήσεις σε θέματα φυσικής κατάστασης, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες. Το γήπεδο στο οποίο διεξάγεται ο αγώνας έχει διαστάσεις 40Χ20 μέτρα και χωρίζεται στη μέση. Στα δύο άκρα υπάρχουν 2 τέρματα διαστάσεων 2 μέτρα ύψος και 3 μέτρα πλάτος αντίστοιχα. Η ενδυμασία των αθλητών αποτελείται από την φανέλα, εμφάνιση, το σορτσάκι, τις αθλητικές κάλτσες και τα αντίστοιχα αθλητικά παπούτσια. Η μπάλα έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε αθλητής να την χωρέσει στα χέρια του.

Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει στοιχεία από τα υπόλοιπα γνωστά αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ κτλ. περισσότερο όμως παρομοιάζεται με το ποδόσφαιρο δεδομένου του στόχου που δεν είναι άλλος από την επίτευξη τερμάτων.

Είναι ένα δημοφιλές και θεαματικό παιχνίδι, που απαιτεί ομαδική εργασία, ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα και υπομονή. Ως ομαδικό άθλημα χαρακτηρίζεται και ως ιδανικό ξεκίνημα για όλα τα παιδιά ακόμα και άπω την ηλικία των 6 ετών διότι σαν αντικείμενο συνδυάζει απλές φυσικές κινήσεις όπως το τρέξιμο, τη ρίψη και το άλμα τις οποίες ήδη διαθέτουν τα παιδιά στο κινησιολόγιό τους και επιπλέον η μπάλα είναι τόσο μικρή που την κρατούν με τον πιο εύκολο τρόπο στα χέρια τους.

Το handball είναι ένα άθλημα που κρατά υψηλή την παρακίνηση των παιδιών για συμμετοχή, προάγει την ισοτιμία, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς επίσης ευνοεί την ενδυνάμωση της αντοχής και η ταχυδυναμική φύση της επιβάρυνσης βοηθά την ανάπτυξη δύναμης από νεαρή ηλικία, γι’ αυτό και η ATLAS Sportswear βρίσκεται στο πλευρό σας, παρέχοντας αθλητικό εξοπλισμό (σορτσάκι, φανέλα) υψηλής ποιότητας σε συλλόγους και ακαδημίες που στηρίζουν την υγιή ενασχόληση με το handball και τον αθλητισμό γενικότερα.

Ετικέτες: handball