Μπασκετική ιστορία για παιδιά

Posted by jmthinkplus 15/11/2019 0 Comment(s)

 

Το μπάσκετ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά αθλήματα παγκοσμίως. Ωστόσο, η εφεύρεση αυτού του αθλήματος έχει τη δική της ιστορία για το πώς μια απλή ιδέα ενός ατόμου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με την υποστήριξη και την αγάπη πολλών άλλων.

 

Η εφεύρεση του μπάσκετ

Αν και το μπάσκετ είναι πλέον ένα πολύ δημοφιλές και περίπλοκο παιχνίδι, η αρχική του εκδοχή ήταν μάλλον απλή και ταπεινή. Το 1891, ο James Naismith, Καναδός -  Αμερικανός καθηγητής γυμναστικής, εφηύρε αυτό το απλό άθλημα. Στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, οι χειμώνες καθιστούν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους αδύνατη εξαιτίας του πολικού ψύχους. Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη δραστηριοτήτων, ο καθηγητής προκλήθηκε να δημιουργήσει ένα άθλημα που θα τονώσει τις αθλητικές αλληλεπιδράσεις. Έτσι, ο James ήρθε με τρεις βασικές ιδέες: πρώτον, η μπάλα έγινε μαλακή και μεγάλη, για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Δεύτερον, να μειωθεί η ποσότητα βίαιων επαφών όπως αυτές του ποδοσφαίρου, ο διαχωρισμός ήταν ο μόνος τρόπος να μεταφερθεί η μπάλα. Τρίτον, ο στόχος ήταν εκτός εμβέλειας για να ενθαρρύνει την άσκηση. Έχοντας αυτά κατά νου, δημιούργησε δεκατρείς βασικούς κανόνες μπάσκετ και δύο καλάθια ροδάκινων σε αντίθετες πλευρές ενός γυμναστηρίου, σε ύψος  περίπου 10 πόδια μακριά από το πάτωμα. Το πρώτο γήπεδο μπάσκετ γεννήθηκε

Υποδοχή του νέου αθλητισμού

Ο James Naismith δημοσίευσε τους δεκατρείς κανόνες του μπάσκετ στις 21 Δεκεμβρίου 1891. Και ήταν πολύ διαφορετικό. Για παράδειγμα, το πρώιμο μπάσκετ δεν περιλάμβανε ντρίμπλα και τα περισσότερα φάουλ αφορούσαν ή έφεραν τη μπάλα. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ο ενθουσιασμός που ακολούθησε, θα λέγαμε ότι ήταν ελάχιστος, όμως το ενδιαφέρον αυξήθηκε γρήγορα. Μέχρι το 1892, το μπάσκετ συστήθηκε σε πολλά σχολεία ως το «νέο παιχνίδι». Πολλοί πρότειναν να ονομαστεί το παιχνίδι "Naismith Ball", αλλά ο James Naismith επέμεινε ότι δεδομένου ότι είχαν μια μπάλα και ένα καλάθι, θα έπρεπε να το ονομάσουν basketball, (καλαθοσφαίριση).

 

Το μπάσκετ εισήχθη στο YMCA το 1893. Το 1906, προστέθηκε το ταμπλό στο παιχνίδι, μαζί με τα στεφάνια και τα δίχτυα. Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας διεξήχθη στο Παρίσι το 1893, ενώ άλλοι έφεραν το άθλημα στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι στρατιώτες των ΗΠΑ πολέμησαν στο εξωτερικό, το παιχνίδι εξαπλώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για την εύκολη αποδοχή του αθλήματος.

 

Η Εθνική Ένωση Μπάσκετ της Αμερκής - ΝΒΑ

 

Το 1946, οι ιδιοκτήτες των κλειστών γηπέδων χόκεϊ επί πάγου στις Η.Π.Α. και τον Καναδά ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Μπάσκετ της Αμερικής, ή ΝΒΑ. Το πρώτο παιχνίδι έλαβε χώρα στο γήπεδο Maple Leaf Gardens, όπου οι Toronto Huskies φιλοξένησαν τους New York Knickerbockers. O Ossie Schectman σημείωσε το πρώτο ιστορικό καλάθι στο NBA. Το 1947, ο Wataru Misaka έγινε ο πρώτος Ασιάτης που έπαιξε στο ΝΒΑ. Αργότερα, το 1950, ο Harold Hunter έγινε ο πρώτος Αφρικανός Αμερικανός που εισήλθε στο ΝΒΑ.

 

Η δημοτικότητα του NBA αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το 1979, ο Larry Bird και ο Magic Johnson προσχώρησαν στο πρωτάθλημα, προβάλλοντας το άθλημα διεθνώς μέσα και από την αύξηση του μέσου της τηλεόρασης. Το 1984, ο Michael Jordan, ένας από τους πιο διάσημους παίκτες από τη δημιουργία του πρωταθλήματος, υπέγραψε με τους Chicago Bulls οδηγώντας την ομάδα και το άθλημα σε τεράστια επίπεδα αποδοχής. Η Dream Team, η εθνική ομάδα των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το 1992. Το 1995, το Βανκούβερ και το Τορόντο μπήκαν στο ΝΒΑ.

 

Μπάσκετ γυναικών

Το γυναικείο μπάσκετ ξεκίνησε στο Smith College το 1892, όταν η Senda Berenson διδάσκει το άθλημα στις μαθήτριες της, για να προωθήσει τις σωματικές δραστηριότητες. Η ίδια ήταν αυτή η οποία διαχώρισε το γήπεδο σε τρεις περιοχές και δημιούργησε τις θέσεις guard, center (ψηλός) και (forward), όπως τις ξέρουμε και σήμερα. Το γυναικείο μπάσκετ ορίστηκε επίσημο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976, γεγονός που οδήγησε σε τεράστια αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος. Το 1982, η εθνική συλλογική αθλητική ένωση άρχισε να χορηγεί το άθλημα, ένα σημαντικό ορόσημο για το γυναικείο μπάσκετ τόσο στην Αμερική όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 


 

Το μπάσκετ στην Ελλάδα

Το μπάσκετ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1918 μέσω της ΧΑΝ. Τότε, στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών, πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ στην Ελλάδα. Μερικά από τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Στεργιάδης, που υπήρξε μαθητής του καθηγητή James Naismit στο Σπρίνγκφιλντ, πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μία μπάλα ποδοσφαίρου πρωτόπαιξαν μπάσκετ.

Οι πρώτοι κανόνες εφαρμόστηκαν το 1929 από τον Λούις Ρίες, καθηγητή φυσικής αγωγής της ΧΑΝ. Ο ίδιος, το 1934, εφάρμοσε στην Ελλάδα και τους διεθνείς κανονισμούς.

Τα επίσημα Πανελλήνια Πρωταθλήματα άρχισαν να διεξάγονται από το 1928. Έκτοτε κάθε χρόνο διεξάγονται κανονικά εκτός από τα έτη 1931 έως 1934, 1941 έως 1945 και 1948, 1952 και 1956 που δεν διεξήχθησαν για διαφόρους λόγους.

 

Το μπάσκετ και η Atlas Sportswear

Η εταιρεία Atlas Sportswear στηρίζει έμπρακτα οργανισμούς και εθελοντικές ομάδες στο χώρο του ερασιτεχνικού μπάσκετ. Στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές παρέχοντας αθλητικό εξοπλισμό και αξεσουάρ για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο. Το μπάσκετ.

Ετικέτες: μπάσκετ