Πώς να προφυλαχθείτε από τραυματισμούς στο 5χ5

Posted by jmthinkplus 14/01/2019 0 Comment(s)

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για ένα 5x5 με την παρέα, όσο βρισκόμαστε ακόμη σε γιορτινή περίοδο και η δουλειά φθίνει. Επειδή όμως δε θες να περάσεις τις γιορτές στον γύψο, ας δούμε ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί που μπορούν να συμβούν σε ένα γήπεδο 5χ5 και πώς ακριβώς μπορείς να προστατευτείς από αυτούς. Πολύ απλά, δε θες να βρεθείς από τη μία στιγμή στην άλλη στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου με το ποδοσφαιρικό σορτσάκι σου.

Ο πλαστικός χλοοτάπητας θα πρέπει να είναι τελευταίας γενιάς και σε άριστη κατάσταση. Όσο πιο κακός είναι ο αγωνιστικός χώρος, τόσο το χειρότερο για τα αγύμναστα πόδια μας. Ακόμη και να μην γυρίσεις τον αστράγαλο σε κάποια λακκούβα, το πιθανότερο είναι πως στο τέλος του ματς θα υποφέρεις στα γόνατα ή τη μέση, αν ο τάπητας είναι σε κακή κατάσταση. Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια είναι σχεδιασμένα για να έχουν καλή πρόσφυση σε φυσικό ή τεχνητό χορτάρι και όταν τα πατάς κάπου αλλού, τότε σε ταλαιπωρούν σε όλο σου το σώμα.

Σημαντικό: Κάνουμε πάντα προθέρμανση! Ακόμη και αν το «χορτάρι» είναι ιδανικό, οι μύες μας παραμένουν ευάλωτοι. Λίγο τρέξιμο στην αρχή και λίγες διατάσεις και στη συνέχεια μερικά χτυπήματα στη μπάλα προτού αρχίσει το ματς, θα πάρουν ελάχιστη ώρα και θα σε γλιτώσουν από πολλά ευτράπελα στη συνέχεια.

Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιούμε το σωστό εξοπλισμό. Ποτέ δεν παίζουμε με τα παπούτσια που φοράμε στην καθημερινότητά μας, ούτε με τζιν παντελόνι. Καλό είναι να φοράμε και επικαλαμίδες, μιας και το ποδόσφαιρο παίζεται με τα πόδια και σχετίζεται με κλωτσιές, οι οποίες, πολύ συχνά σε ένα 5χ5, δεν πάνε προς την μπάλα!

Πάντα, όταν αισθανθούμε κάποια ενόχληση, σταματάμε το παιχνίδι. Οι θλάσεις έρχονται σταδιακά και όσο συνεχίζουμε, τόσο περισσότερο θα κάνει να περάσει το πρόβλημα. Οι προσαγωγοί, οι δικέφαλοι και οι γάμπες είναι «ύπουλα» σημεία.

Φροντίζουμε να βάζουμε πάντα πάγο μετά το ματς στο σημείο που μας πονάει, αφού αυτό βοηθάει στα πρηξίματα και στις θλάσεις. Αν το πρόβλημα φαίνεται πιο σοβαρό, μη διστάσεις ούτε λεπτό να πας προς το γιατρό. Μπορεί το 5χ5 να φαίνεται αθώο, αλλά έχει προκαλέσει πολλούς επικίνδυνους τραυματισμούς, ώστε δε γίνεται να το παίρνεις αψήφιστα. Για αυτό το λόγο, εξασφαλίστε τον υψηλής ποιότητας εξοπλισμό σας από την ATLAS Sportswear και απολαύστε το 5χ5 με την παρέα όπως παλιά!