3 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε μετά το τρέξιμο

Posted by jmthinkplus 18/06/2019 0 Comment(s)

Το τρέξιμο αποτελεί ίσως την ιδανική μορφή άσκησης σύμφωνα με πολλές μελέτες και έρευνες αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρει τόσο στην βελτίωση της σωματικής όσο και της πνευματικής υγείας του ανθρώπου. Μετά την ολοκλήρωση της  άσκησης είτε σε τακτικό επίπεδο είτε και όχι υπάρχουν κάποιες συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγετε.

Κάθε μορφή άσκησης θα πρέπει να εκτελείται με το σωστό τρόπο και πάντοτε με τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην πιο απλή μορφή άσκησης, το τρέξιμο, χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας κάποια πράγματα όπως, τα αντίστοιχα αθλητικά ρούχα τρεξίματος, υποαλλεργική μπλούζα, σορτσάκι ή κολάν ακόμα και κάποιο αντιανεμικό. Στην Atlas Sposrtswear θα βρείτε τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό για το τρέξιμο αλλά και για κάθε σας άσκηση.
Αντίστοιχα πρέπει να επιλέξετε και τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια τρεξίματος ώστε να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό των ποδιών. Ανάλογα θα πρέπει λάβετε υπόψη σας και κάποια λάθη που ίσως κάνετε μετά την άσκηση και τα οποία μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας. Ας δούμε παρακάτω τα 3 πιο κοινά λάθη που κάνουμε μετά το τρέξιμο.

 

1. Αποφεύγουμε τις διατάσεις
 

Πρόκειται ίσως για το πιο κοινό παράπτωμα στο οποίο υποκύπτουμε μετά το πέρας της άσκησης. Η αποφυγή των διατατικών ασκήσεων μετά το τρέξιμο συνιστά έναν από τους σοβαρότερους λόγους εμφάνισης περισσότερης κόπωσης αλλά και τραυματισμών. Η αποθεραπεία του σώματος μετά την προπόνηση είναι αναγκαία για τον οργανισμό σας, ανεξάρτητα από το επίπεδο έντασης της άσκησης. Όλοι οι επαγγελματίες αθλητές λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τη φάση της αποθεραπείας και αποκατάστασης του οργανισμού τους μετά την προπόνηση. Ακόμη και αν η απόσταση που διανύσατε σας φαίνεται μικρή και ο ρυθμός που ακολουθήσατε αργός, μην υποτιμάτε την ανάγκη του οργανισμού για ανάρρωση. 

 

​​​​2. Δεν τρεφόμαστε σωστά


Χρειάζεται να δώσετε μεγάλη προσοχή τόσο στο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορείτε να πάρετε τα μέγιστα από την άσκηση όσο και στο είδος της τροφής που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο. Είκοσι με τριάντα λεπτά μετά το τρέξιμο, φροντίστε να φάτε ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες, ώστε να αναπληρώσει ο οργανισμός σας τη χαμένη ενέργεια. Καλές επιλογές είναι το σοκολατούχο γάλα, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και ψωμί ολικής άλεσης, αμύγδαλα, φρούτα ή γιαούρτι. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό ώστε να ανακτάτε τα υγρά που χάνετε και να ενυδατώνετε το το σώμα σας.


 

3. Μένουμε με τα ρούχα της προπόνησης

Μετά το τρέξιμο και την ολοκλήρωση της άσκησης θα πρέπει να βγάλετε τα αθλητικά ρούχα, μπλούζα, αθλητική φόρμα και τα παπούτσια. Ακόμα κι αν δεν είναι πολύ ιδρωμένα, τα νωπά ρούχα αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Ιδανικά μπορείτε να κάνετε ένα ντους, αλλά αν δεν μπορείτε να κάνετε αμέσως ντους, αλλάξτε ρούχα, κάλτσες και παπούτσια για να διατηρήσετε ζεστούς και χαλαρούς τους μυς σας.

Αυτό θα βοηθήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος, που είναι σημαντική για την ανάκαμψη των μυών μετά το τρέξιμο. Η ομαλή ροή του αίματος είναι απαραίτητη για την σωστή οξυγόνωση και την παροχή θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάζετε παπούτσια, ειδικά μετά από μια δύσκολη διαδρομή που έχει καταπονήσει τα πόδια σας. Οι μύες των ποδιών επίσης κουράζονται, οπότε τα παπούτσια πρέπει να έχουν καλή στήριξη.

 

Με το σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως τη καθιστική ζωή χρειαζόμαστε μια μορφή άσκησης ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να αντεπεξέρχεται στην καθημερινότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε τις απαραίτητες ενέργειες μετά την άσκηση ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε τα μέγιστα.