Ο ρόλος της αυτοπεποίθησης στο ποδόσφαιρο

Posted by jmthinkplus 14/12/2018 0 Comment(s)

Ακούμε πολύ συχνά για το ρόλο της αυτοπεποίθησης σε διάφορα αθλήματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται προφανώς και το ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα της αυτοπεποίθησης στο ποδόσφαιρο αναφέρεται είτε από προπονητές, αλλά και από τους ίδιους τους αθλητές, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον αγωνιστικό χώρο λόγω της έλλειψής της.

Εφόσον ένας αθλητής δε διαθέτει αυτοπεποίθηση στον επιθυμητό βαθμό, είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει πρόβλημα αναφορικά με την απόδοσή του και την μετέπειτα εξέλιξή του. Όσοι, λοιπόν, εμπλέκονται με τον αθλητισμό, (αθλητές, προπονητές) θα πρέπει αντιμετωπίζουν την αυτοπεποίθηση σαν ένα ζήτημα που χρειάζεται συνεχή εξάσκηση και ενασχόληση.

Φυσικά και όλοι ξέρουν πως ένας παίκτης με αυτοπεποίθηση έχει τη δυνατότητα να δίνει τον καλύτερο εαυτό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και να αποφεύγει λάθη, να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή του, να αισθάνεται ικανός και να έχει πίστη στις ικανότητές του. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να τον κάνουν να ξεχωρίσει και να κάνουν έτσι τη διαφορά.

Ένας αθλητικός ψυχολόγος που δουλεύει, είτε με ομάδες, είτε ατομικά με αθλητές, μπορεί να χρησιμοποιήσει πληθώρα ψυχολογικών τεχνικών ώστε να πετύχει το ζητούμενο ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Για αυτό το λόγο, οι αθλητές εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να προπονούνται και στο σημαντικό ψυχολογικό κομμάτι.

Ένας αθλητής που θα ήθελε να ενδυναμώσει το στοιχείο της αυτοπεποίθησης πάνω του, θα πρέπει αρχικά να επιστρατεύσει τη μνήμη του και να θυμηθεί τις κορυφαίες σου αγωνιστικές στιγμές, φέρνοντας στο μυαλό του φάσεις ενός αγώνα στις οποίες είχε πιάσει άριστη απόδοση.

Είναι σημαντικό να δουλεύεις διαρκώς πάνω στη νοερή απεικόνιση και αν και αυτό είναι κάτι που αφορά έναν αθλητικό ψυχολόγο, από μόνος του ο καθένας μπορεί σε μια πρώτη φάση να προσπαθεί να αναπαραστήσει με όλες του τις αισθήσεις μια σπουδαία εμφάνιση που θέλει να κάνει στο μέλλον, όπως για παράδειγμα κάποιες φάσεις που θα βλέπεις τον εαυτό σου να αποδίδει στο μέγιστο βαθμό σε έναν αγώνα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προσπαθείς να βρεθείς νοερά στο γήπεδο και να έχεις αίσθηση του τι θα ακούγεται γύρω σου και του τι ακριβώς θα νιώθεις, με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια γίνεται.

Όλοι κάνουμε λάθη, πόσο μάλλον σε έναν αγώνα. Θα υπάρξουν κακές εμφανίσεις και θα υπάρξουν και αγώνες στους οποίους για διάφορους λόγους δε θα αποδώσεις καλά, ενώ μέσα στο παιχνίδι είναι και οι τραυματισμοί. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και το κάθε λάθος θα σε βοηθήσει το να τα αποδέχεσαι και να προχωράς μπροστά, έχοντας ως στόχο να φροντίζεις σε καθημερινή βάση να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σου, κάτι που θα φανεί στο γήπεδο. Και επειδή όλα ξεκινούν από το πώς και πόσο άνετα νιώθουμε αναφορικά με την εξωτερική μας εμφάνιση και τα ρούχα που φοράμε, η ATLAS Sportswear είναι εδώ ώστε με τον υψηλής ποιότητας ρουχισμό της να προσφέρει τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να σημειώσετε μεγάλες προσωπικές αθλητικές επιτυχίες!

Ετικέτες: ποδόσφαιρο